Nyomtatott májat is be lehet ültetni?

A laboratóriumban létrehozott, beültethető máj létrehozásán dolgozó szakértőknek háromdimenziós nyomtató segítségével sikerült létrehozniuk a szerv miniatűr változatát.

A bostoni Kísérletes Biológia konferencián bemutatott mindössze fél milliméter mély és négy milliméter széles májak a valódi szerv több létfontosságú funkcióját is képesek ellátni, köztük a hormonok, a só és a gyógyszerek szállításáért felelős fehérjék termelését.

A kaliforniai bionyomtatót az Organovo vállalat hozta létre a mini szerveket a májsejtek körülbelül 20 rétegének, valamint a vérereket borító sejtek kialakításával, amelyek a májsejtek tápanyag- és oxigénellátásához szükségesek. Az érsejtek létfontosságú hozzáadása azt jelenti, hogy a háromdimenziós, többsejtes szövet legalább öt napig képes életben maradni. Ez nem mondható el a kétdimenziós kultúrákról, amelyek a sejtek egy vagy két rétegén alapulnak, és csupán két napig maradnak életben, ráadásul nem rendelkeznek az Organovo új mini májainak kibővített funkcióival sem.

Az Organovo azon dolgozik, hogy végül olyan emberi méretű szerveket hozzon létre, amelyek alkalmasak a szervátültetésre. Az elkészített mini májak képesek az albumin fehérje, valamint a koleszterin és a létfontosságú méregtelenítő enzimek, a citokróm P450 enzimek termelésére, amelyek a gyógyszereket dolgozzák fel a májban/ . A mini májak azonnali gyakorlati haszna az lehet, hogy a kutatók betegségekkel megfertőzve megfigyelhetik a benne lejátszódó különböző mechanizmusokat, vagy segítségével elemezhetik a különböző gyógyszerek hatásait.

Az Organovo által kifejlesztett bionyomtatással olyan élő emberi szöveteket lehet létrehozni, amelyek a natív szövetek formáját és működését utánozzák. A nyomtató két nyomtatófejjel rendelkezik. Az egyik a vázat hozza létre, a másik pedig emberi sejteket helyez el a kialakítandó szerv formájában. A most létrehozott mini májakhoz felhasznált sejtek műtétek és szövetmintavételek során eltávolított felesleges szövetekből származnak.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: