Ne féljen orvoshoz fordulni!

Sokan félnek, vagy szégyellnek orvoshoz fordulni az inkontinencia tüneteivel. Pedig ha sikerül a probléma okát felderíteni, az önkéntelen vizeletvesztés jó eséllyel gyógyítható.

A változó korban lévő hölgyek igen gyakori panasza az inkontinencia, az akaratlan vizeletcsepegés. Aki azonban félreteszi az ilyenkor előtörő szégyenérzetet, annak nem kell együtt élnie a problémával. A megoldás természetesen az orvos kezében van, aki segít felderíteni a jelenség okát, és ennek megfelelő gyógymódot elrendelni. Ha fény derül a kellemetlenségek mögött álló okra, a páciens jó eséllyel újra teljes életet élhet. Erről, valamint a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük Dr. Kerchner Csaba szülész-nőgyógyászt.

<div class="cikkdoboz">Tudjon meg többet a hiper&shy;aktív hólyag betegségről a <a href="/services/betegseglexikon/view/Hiperaktiv_holyag?id=478" target="_blank"></a>!</div> Milyen nőgyógyászati okai lehetnek a hölgyek körében előforduló inkontinenciának?

A leggyakoribb ok az idő múlása: a hormonális változások miatt csökken a kismedence szerveit tartó kötőszövetek rugalmassága, és igen gyakran alakul ki hólyagsérv, amelynek egyik tünete lehet a hólyag hiperaktivitása. A nyálkahártyák érzékenysége is megváltozik, könnyebben kiszáradnak, fogékonyabbá válnak a fertőzésekre, amelyek szintén okozhatnak inkontinens tüneteket. Néha a méhben kialakult jóindulatú daganat, mióma nyomja a hólyagot, vizeletvesztést, hólyagpanaszokat kiváltva.

Mekkora eséllyel gyógyíthatók ezek a problémák?

Ha sikerül azonosítani a kiváltó okot, akkor nagyon jók a gyógyulás esélyei. Ilyenkor természetesen nem a tüneteket, hanem az okot kezeljük: ez lehet sebészi megoldás (például a hólyagsérv vagy a mióma esetében), hormonpótlás (a hormonális okoknál), de akár elektromos kezelés, gyógyszer vagy gyógytorna is. Nehezebb a helyzet, ha nem derül ki a probléma oka. Ilyenkor ugyanis csak tüneti kezelésre van mód, ami csak az esetek 30-40-50 százalékában szünteti meg teljesen a kellemetlenségeket.

Az orvos nyilvánvalóan mindent megpróbál a gyógyítás érdekében, az érintettnek azonban a kezelés sikeréig együtt kell élnie ezekkel a tünetekkel - amelyek, valljuk be, megnehezítik a mindennapokat. Mit tanácsol a pácienseinek az életmódjukkal kapcsolatban erre az időre?

Amíg a tüneteket nem tudjuk kontrollálni, addig valóban életmódbeli változtatásokra van szükség. Általában azt tanácsolom az inkontinenciával hozzám fordulóknak, hogy tervezzenek előre. Akárhová mennek, tervezzék meg az útvonalukat, úgy, hogy mindig legyen a közelben vécé, ne kerülhessenek kellemetlen helyzetbe, ha rájuk tör a szükség. A moziban például a sor szélére üljenek, hogy ha kell, könnyen elérhessék az illemhelyet. Ha szükséges, fogyjanak, kerüljék a fűszeres ételeket, és este ne fogyasszanak sok folyadékot. Léteznek hatásos kiegészítő gyógymódok is, amelyeket érdemes kipróbálni: ilyen például az intim torna, amit minden páciensemnek jó szívvel ajánlok.

Az intim torna a megelőzést is segítheti?

Természetesen, épp ezért minden hölgynek érdemes megismerkednie vele. Egyébként tévedés azt hinni, hogy az inkontinencia megelőzéséért elég csak a menopauza közeledtével tenni. Sokkal korábban, akár a húszas éveikben is érdemes gondolni rá. Például jó, ha elkerülik a túlsúlyt, mivel a felesleges kilók nagyban rontják a kötőszövetek állapotát, a medencefenék terhelését: hasznos tehát a mozgás, az egészséges étrend. A menopauza közeledtével a fertőzések elkerülésére kell különösen vigyázni, mivel a megváltozott érzékenységű nyálkahártyára a korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek, és akár krónikussá is tehetik az inkontinens panaszokat. Fontos tehát a megfelelő intim higiénia, az egészséges táplálkozás. Ha pedig vizeletvesztéses panaszok jelentkeznek, minél előbb forduljanak szakemberhez, hiszen ha idejében kezdjük meg a kezelést, kevesebb beavatkozással jobb eredményt lehet elérni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő