Nagyon fázik? Komoly baja lehet

Természetes, ha ősszel fázunk egy kicsit, ám azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy a túlzott hidegérzékenység anémiáról, vagyis vérszegénységről is tanúskodhat.

Mi az az anémia?

A vérszegénység sokak számára nem ismeretlen jelenség, ugyanakkor a legtöbb esetben nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Pedig ez nagy hiba, hiszen ha nem kezelik, a vérszegénységnek kellemetlen, nagyon komoly következményei is lehetnek, sőt, súlyos betegség első tünete is lehet - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Anémia esetén a vérben alacsony a hemoglobin szintje, vagyis éppen azzal az anyaggal van a probléma, ami az oxigén szállításáért felelős. Ha pedig a szervezet sejtjeihez nem jut elegendő oxigén, akkor nem tudnak energiát előállítani, vagyis éhezni kezdenek és pusztulnak Rövid idő alatt kialakult súlyos vérszegénység esetén a vért pótolni kell, mert a keringés összeomlik és a beteg életveszélybe kerül.

Anémia: ismerjük fel a tüneteket! A vashiány, illetve a vashiányos vérszegénység, vagyis az anémia az egyik leggyakoribb egészségi probléma. Kattintson!

Tünetei és az okok

Az anémia nagyon gyakori, főleg a nők körében, mégis sokszor kézlegyintéssel elintézik, és nem fordulnak orvoshoz. Pedig a tünetei igen komoly kellemetlenségeket okozhatnak és rövid időn belül súlyosbodhatnak.

Tünetei között szerepel például az alvászavar, mely egy idő után hatással lesz a munkahelyi teljesítményünkre és a családi békére is, mertalváshiányában nem csak a koncentrációkészség romlik, hanem ingerlékenyek is leszünk.

A túlzott hidegérzékenység anémiáról, vagyis vérszegénységről is tanúskodhat

A túlzott hidegérzékenység anémiáról, vagyis vérszegénységről is tanúskodhat Ugyancsak jellemző tünete a fejfájás, a fáradékonyság a légszomj, valamint az emelkedett pulzusszám. A szív ugyanis, a kevesebb vörösvérsejtek kevesebb hemoglobinja miatt kevesebb oxigént tud csak szállítani, amit, gyorsabb keringetéssel igyekszik ellensúlyozni, ami gyorsabb szívműködéssel jár, kellemetlen érzést okozva. Fejfájás és a légszomj szintén olyan tünetek, melyeket nemcsak vérszegénység okozhat, ugyanakkor rendszeres, visszatérő jelenlétük már utalhat a vérszegénységre.

A tél beálltával kevesebb jelentőséget tulajdonítunk annak is, ha fázunk, hiszen ez a hidegben természetes. De nem mindegy, mennyire is vacogunk, hiszen a hidegtűrés az egészséges szervezet esetében alapkövetelmény. Vérszegénység esetén, a hőháztartás szabályozása sem tud normálisan működni, ezért a hideget is sokkal kevésbé toleráljuk, különösen fázékony a kezünk, lábunk. A sápadtságról sem veszünk tudomást, elvégre az embereket kevesebb nap éri télen - fejti ki dr. Szélessy Zsuzsanna.

A vérszegénység hátterében igen sok betegség meghúzódhat. A leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, de elképzelhető felszívódási zavar, vitaminhiány, vesebetegség, májbetegség, elhúzódó gyulladás, lépmegnagyobbodás, de akár leukémia, vagy más daganatos megbetegedés is.

Diagnózis és kezelés

A vérszegénységet és annak okát diagnosztizálni általában rutinszerűen végezhető laboratóriumi eljárásokkal - vérből, vizeletből, székletből - elegendő lehet. Máskor speciális vizsgálatokat is el kell végezni a pontos diagnózis érdekében. A betegség tisztázása után a kezelőorvos dönt a további vizsgálati módszerek szükségességéről és a kezelésről. A kezelés hatékonyságához gyakran életmód változtatás is szükséges, ám elsődlegesen az anémiát kiváltó okokat kell feltárni és kezelni, hogy a vérszegénység tünetei is megszűnjenek.

Forrás: Trombózisközpont

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)