Mit tegyünk, ha nehezen megy a nyelés?

A nyelési nehézséget orvosi nyelven diszfágiának hívjuk, és számtalan oka lehet. A nyelési nehézséget nem mindig kíséri fájdalom, gyakran érzünk a torkunkban gombócot.

A tüneteket aszerint is megkülönböztetjük, hogy csak rövidebb vagy hosszabb ideig észleljük-e. Utóbbi esetben krónikus betegségről van szó, amit például a pajzsmirigy jóindulatú megnagyobbodása okozhat, jódhiány esetén. A nyelési nehézséget manapság már jól lehet kezelni, de ha a tünetek nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni. A nyelési fájdalomnak sokféle oka lehet, ami abból adódik, hogy a nyelésnek is több fázisa és funkciója van. Ennek megfelelően lehet a szájban, a garatban, a nyelőcsőben vagy a gyomor nyílásánál.

Nyelésröntgen A nyelőcső szűkületeinek vizsgálatára ideális vizsgálat az úgynevezett nyelésröntgen, mely teljesen veszélytelen és fájdalmatlan, ám annál többet árulkodik a tünetek mögött megbújó lehetséges okokról. Tudjon meg többet, kattintson! A nyelési nehézség azonban csak egy tünet, nem a betegség maga, ezért fontos tudnunk az okát ahhoz, hogy gyógyíthassuk. A gesundheit.de összegyűjtötte, mi állhat a háttérben:

  • A szájüreg és a garat környékén leginkább a mandula vagy a gége gyulladása okozza a fájdalmat, vagy akut torokgyulladás esetén a hideg és a megfázás. A betegek ilyenkor súlyos nyaki fájdalomban szenvednek, és folyamatosan úgy érzik, mintha lenne a torkukban valami. A nyálkahártya sérülése pedig nehezíti a nyelést.
  • A nyelőcsőszűkület is okozhat nyelési nehézséget, amelynek akár daganat is lehet az oka. A nyelőcső falában kialakultaneurizmais gátolhatja a lenyelt élelmiszer haladását.
  • Ha a gyomor bejáratánál vannak záróizom-problémái a betegnek, az gyakran okozhat savas refluxot és gyomorégést, ami szintén nyelés nehézségekhez vezethet.
  • A háttérben állhat a pajzsmirigy is, azaz a jódhiány miatt kialakult jóindulatú megnagyobbodás. Ez alulműködéshez vezet, mivel a pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormontermeléshez. Ennek hiányában megduzzad, hogy nagyobb felületen tudja felvenni a jódot. A duzzanat egy idő után ki is tapintható, akadályozza a nyelést és a légzést is.
  • Ha a nyelési nehézséget tumor okozza, megfigyelhető, hogy csak a nyak egyik oldalán érezzük.
  • Súlyos idegrendszeri betegségek is állhatnak a nyelési nehézség hátterében: stroke, demencia, szklerózis multiplex vagy Parkinson-kór. Gyakori szövődmény ezeknél a betegségeknél, amikor az étel a tüdőbe kerül, és ott súlyos tüdőgyulladást okozhat.
  • Nem túl gyakoriak, de előfordulhatnak genetikai betegségek is, amelyek a nem megfelelő izomfejlődéssel állnak kapcsolatban.
  • Kisgyerekeknél az is okozhat nyelési nehézséget, hogy idegen tárgyakat nyelnek le játék közben.
  • Végül beszélhetünk olyan pszichikai rendellenességekről is, amelyek akár öntudatlanul is nyelési problémákhoz vezetnek még akkor is, ha semmilyen fizikai elváltozás nem indokolja ezt.

A nyelési nehézség egy bizonyos fokig otthon, házi praktikákkal (akár gyógyszer nélkül is, de inkább azzal együtt) kezelhető, csak tudnunk kell a pontos okát. Egyrészt igyunk nagyon sok folyadékot, hogy torkunkban nedvesen tartsuk a nyálkahártyát, és enyhítsük a gyulladást. Igyunk meleg tejet mézzel, citromot, vagy együnk meleg leveseket. A gyógyteák (különösen a kakukkfű és a zsálya) is jók lehetnek a nyelési fájdalmakra, nyugtató hatásuk miatt.

Mit tegyünk, ha nehezen megy a nyelés?

Mit tegyünk, ha nehezen megy a nyelés? A sál és a meleg borogatás is nagyon hasznos, olcsó és egyszerű, akárcsak a megfázás miatti orrdugulás esetén a sós vizes inhalálás. Ez fellazítja a légutakban a letapadt váladékot. A dohányzást pedig azonnal hagyjuk abba a betegség idejére. A jódhiány megelőzése érdekében jobban figyeljünk az étrendünkre, rendszeresen legyen benne hal, a tüneteket pedig fájdalomcsillapítóval enyhíthetjük .

Ha azonban ezek a tünetek rosszabbodnak, azonnal látnia kell miket orvosnak, aki az eset súlyosságától függően szondás táplálást is elrendelhet, vagyis amikor az étel egy csövön keresztül jut a bélrendszerbe. Ha a háttérben idegrendszeri izombetegség áll, nyelési gyakorlatok segíthetnek. Tumor esetén kemoterápia vagy sugárkezelés választható, ez függ a daganat elhelyezkedésétől, méretétől és típusától.

A nyelési nehézségek idősebb korban gyakoribbak, különösen azoknál, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. A korral az ízérzékelés és az étvágy is megváltozik, emiatt kevesebb folyadék kerül a szervezetbe. Ez pedig azért nehezíti meg a nyelést, mert szárazabbak lesznek a szájban és a torokban lévő nyálkahártyák.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: