Mit jelez az FSH magas szintje?

A tüszőérlelő hormon (follikuluszstimuláló hormon, FSH) igen fontos szerepet tölt be a menstruációs ciklus szabályozásában és ezáltal a teherbeesésben is. A hormon szintjének szélsőséges változásai komoly betegségekre hívhatják fel a figyelmet.

Az FSH-t és a luteinizáló hormont (LH), amelyek részt vesznek a menstruációs ciklus szabályozásában, egyaránt a gonadotropinoknak nevezett hormonok közé soroljuk. Egészséges esetben e két hormon egymással egyensúlyban van, és míg az ovuláció előtti időszakban az FSH-nak van nagyobb szerepe, addig az LH jelentősége utána emelkedik meg. Az FSH a ciklus első felében ugyanis a peteérést hivatott támogatni (majd később a progeszteron kiválasztását), míg az LH a tüsző repedésében játszik fontos szerepet, valamint a luteális fázisban a sárgatest fennmaradását teszi lehetővé.

Érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is termelődik LH és FSH, viszont esetükben a spermiumok képződésére és minőségére vannak hatással. E két hormon abnormális szintje minkét nemnél termékenységi problémákat okozhat.

Az FSH szintjét leggyakrabban meddőség esetén ellenőrzik nőknél
Az FSH szintjét leggyakrabbanmeddőségesetén ellenőrzik nőknél

Az FSH normálértéke:

 • férfiaknál 1,5-12 IU/L
 • nőknél a korai follikuláris fázisban 2,5-12 IU/L
 • nőknél a follikuláris fázisban 3,5-14 IU/L
 • nőknél az ovulációs szakaszban 4,5-25 IU/L
 • nőknél a luteális fázisban 1,7-8 IU/L

Nőknél az FSH vizsgálatát a ciklus 2-5. napján szokták elvégezni.

A túl sok és a túl kevés is bajt jelez

Milyen tünetek jelzik a korai menopauza kezdetét?

A tüszőérlelő hormon emelkedett értéke olyan betegségekre és állapotokra hívhatja fel a figyelmet, mint a klimax, az alacsony progeszteronszint, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), azinzulinrezisztencia(IR), a Schmidt-szindróma, a petefészek vagy a here daganata, továbbá kiválthatja kemoterápia és sugárkezelés is, amennyiben érintették a petefészkeket vagy a heréket. "Leggyakrabban meddőség esetén szokták ellenőrizni az FSH szintjét, férfiaknál pedig csökkent spermiumszám esetén" - mondta el dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Hozzátette, alacsony érték főlegfogamzásgátlótabletta szedése során szokott előfordulni, de az agyalapi mirigy zavarára is felhívhatja a figyelmet, ezért mindenképpen érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát.

Az FSH szintjének ellenőrzését indokolja:

 • vérzészavarok
 • meddőség (női, férfi)
 • korai/kései pubertás, elhúzódó pubertás
 • klimax

Teljes körű hormonális kivizsgálás

Az FSH normálistól eltérő értéke legtöbbször egy tünet, amely valamilyen mögöttes kórra vagy állapotra hívja fel a figyelmet. Éppen ezért az FSH és az LH mellett egyéb hormonok szintjét is fel kell térképezni a pontos diagnózis felállítása, illetve ezzel együtt a megfelelő terápia meghatározása érdekében. Az FSH mellett tehát az alábbi paramétereket is fontos ellenőrizni panaszok esetén:

 • LH
 • ösztradiol
 • progeszteron
 • tesztoszteron
 • vércukor, inzulin (0, 60 és 120 perces)
 • TSH, T3, T4
 • AMH
 • prolaktin
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)