Mit jelez a nyirokcsomó megnagyobbodása?

A nyirokcsomók duzzanatának két típusát különböztetjük meg: azokat, amelyek fájdalommal járnak, és amelyek fájdalommentesek. De vajon melyikből milyen problémára következtethetünk?

"A legtöbben a nyaki nyirokcsomókat ismerik. A téli betegségek, például egy légúti fertőzés során és azt követően sokan tapasztalják, hogy a nyaki nyirokcsomó megduzzad. Méretének növekedését fájdalom is kíséri. Ilyenkor rendszerint a fülek és az áll közötti, az állkapocscsont alatti nyirokmirigy nagyobbodik meg. A nyirokcsomók duzzanatát azonban nem minden esetben kíséri fájdalom" - magyarázza Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

nyirokcsomó, nyirokcsomók duzzanata, fertőzés, gyulladás, daganatos megbetegedés
A nyirokcsomók duzzanata több dolgot is jelezhet (Fotó: 123rf)

A nyirokcsomók szerepe

A nyirokerek mentén található nyirokcsomók elszórtan helyezkednek el a szervezetben. Számuk a 600-at is elérheti. A legtöbb a nyak, a hónalj, a has és az ágyék területén található. A nyirokmirigyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében. Fertőzés esetén a fehérvérsejtek egyik típusát kezdik el termelni, hogy felvegyék a harcot a szervezetbe került kórokozókkal. A nyirokcsomók közül mindig az lép működésbe, amelyik a fertőzés helyéhez legközelebb esik.

Miért fáj a duzzanat?

Nyirokcsomó-gyulladás (nyirokcsomó-megnagyobbodás) tünetei és kezelése - részletek itt!

A nyirokcsomó-duzzanat helyén kívül nagyon fontos, hogy milyen gyors a növekedés, illetve hogy ez fájdalommal jár-e. Egy fertőzésre rendszerint gyorsan reagál a szervezet: a kórokozó bekerülését követően szinte azonnal megkezdi a védekezést. Így egy mandulagyulladás esetén nyaki, a nemi szervek fertőzésénél pedig az ágyéki nyirokmirigyek rövid időn belül fájdalmasan megduzzadnak. A fertőzés leküzdése után a nyirokmirigyek visszanyerik eredeti méretüket, a fájdalom pedig megszűnik - ismerteti az immunológus.

Mire utal a fájdalommentes duzzanat?

Ha azonban a nyirokcsomók mérete lassan változik, és a páciens nem érez fájdalmat, akkor akár daganatos betegség is állhat a háttérben . Ilyen esetben is fontos, hogy melyik területen alakul ki a duzzanat: emlődaganatra a hónalj, tüdődaganatra a mellkasi vagy hasi nyirokcsomók megnagyobbodása hívhatja fel a figyelmet.

Ha a fertőzés elmúlását követő hetekben a nyirokmirigyek duzzanata nem csökken, vagy ha látszólag minden ok nélkül nagyobbodtak meg a nyirokmirigyek, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost - teszi hozzá a szakértő.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő