Mennyi jód kell a pajzsmirigybetegnek?

A pajzsmirigybetegségek terápiájában sok esetben nagy segítség a jód pótlása, ám sokan bajban vannak azzal, milyen dózisban is érdemes alkalmazniuk. Honnan lehet tudni, hogy elegendőt fogyasztunk-e?

Nem mindig hasznos a jódszedés

A pajzsmirigy-alulműködés és a jódhiány kapcsolatával sokan tisztában vannak, hiszen a jód kulcsfontosságú a szerv hormontermeléséhez, hiszen a hormonok alkotórésze. Ebből következik, hogy ha valakinél pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizálnak - vagyis ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik -, akkor plusz jód bevitelére van szükség.

Mik a Hashimoto tünetei, és hogyan lehet kezelni a betegséget? Részletek.

Nagyon fontos azonban, hogy ez nem minden esetben van így, ugyanis előfordulhat olyan pajzsmirigy-alulműködés is, amikor az extra jód csak ront a beteg állapotán. Ilyen zavar az autoimmun Hashimoto betegség , az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel a plusz jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat. Ezen kórforma esetén részletes endokrinológiai kivizsgálás tisztázhatja a jódpótlás pro és kontráját.

Mennyi jódot kell szednie a pajzsmirigybetegnek?
A napi jódszükségletet jódozott só fogyasztásával is tudjuk fedezni

Mennyi jódra van szükség?

Egy felnőtt napi jódszükséglete 150-200 mikrogramm, amelyet be lehet vinni például alga, tengeri halak, jódozott só, jódozott ásványvíz, eper, tej- és tejtermékek fogyasztásával. (A tej- és a tejtermék-fogyasztás mennyiségi és minőségi ajánlásakor igen körültekintően járjunk el, mert egyéni megítélést igényel). Amennyiben valaki jódhiánnyal küzd, és pluszjódot szükséges bevinnie, megoldhatja táplálékkiegészítő formájában is.

Amennyiben túl kevés mennyiségben van jelen a szervezetben, úgy a pajzsmirigy-alulműködésen, strúmán és göbök keletkezésén kívül csökkent koncentrációt, vetélést, meddőséget, depressziót eredményez. Érdemes tudni, hogy vannak ételek - pl. káposzta, kelbimbó -, amelyek a jód felszívódását gátolják, ezért érdemes mértékkel fogyasztani belőlük, ha valakinél jódhiányt állapítottak meg.

Milyen mértékű a jódhiány?

A pluszjód bevitelével nem árt óvatosan bánni, hiszen ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, akkor pajzsmirigy-túlműködés, illetve toxikus tünetek jelentkezhetnek. Éppen ezért érdemes jódszint-mérést végeztetni, amelyből meg lehet tudni, hogy vajon milyen mértékű jódhiánnyal is küzd az illető - ennek függvényében pedig pontos adagolást lehet előirányozni.

A jódszint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből történik, hiszen a szervezet a fel nem használt jódot kiüríti a szervezetből.

  • 50-99 µg/l közötti értéknél enyhe jódhiányról beszélünk
  • 20-49,9 µg/l közötti értéknél közepes jódhiányról
  • 20 µg/l alatti értéknél súlyos jódhiányról

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)