Melyik a legveszélyesebb drog?

Melyik a legveszélyesebb drog? Elég egyszerűnek tűnik elsőre a kérdés: nyilván az, amelyiknek a használatába a legvalószínűbb, hogy belehalunk. Valójában azonban a kérdés igen bonyolult, ugyanis egy kábítószer "veszélyessége" sokféle tényezőn múlik - kezdve a szerhasználót érintő rizikófaktorokon, egészen a társadalmat érintő veszélyekig.

Hogyan definiálhatjuk a "veszélyességet"?

David Nutt, a londoni Imperial College munkatársa, a világ egyik legismertebb drogszakértője vezette azt a 2010-ben készült kutatást, amelyben a Nagy-Britanniában elérhető (legális és illegális) kábítószerek károsságát igyekeztek megmérni egy sokdimenziós skála mentén.
Tizenhatféle paramétert választottak a szerek összehasonlításához; ezek között voltak a szerek direkt hatásai, illetve az egyes egyénekre tett hatások is. Direkt hatás például a túladagolás miatt bekövetkező halál; indirekt hatás pedig például az, ha egy használt tű HIV-vel fertőzi meg a szerhasználót. A szempontok között azonban nemcsak az egyénre tett hatás szerepelt, hanem a társadalomra rótt teher is.

Alkoholizmus ellen LSD-vel?

Az egyik legerősebb hallucinogén kábítószer, az LSD már egyetlen egyszer használva is segíthet az alkoholistáknak leszokni az italról - állítják kutatók. Kattintson a részletekért!

A listában szerepelt a halálozás, a függőség kialakulása, a mentális képességek károsodása, a társadalmi javak és felelősségek elveszítése (pl. ház vagy állás elvesztése), a fizikai sérülések, illetve a szerhasználattal összefüggő bűncselekmények valószínűsége. Ezeken kívül figyelembe vették, hogy a szerhasználó mennyibe kerül az államnak, illetve milyen nemzetközi kockázatokat hordoz.

A különböző kritériumokat a kutatóknak súlyozniuk is kellett: valamely hatásokat - alapvetően szubjektív módon - súlyosabbnak ítéltek, mint másokat. Abban, hogy mi legyen a 16 veszélyességi tényező, a tudósok könnyen egyetértettek, ezek a rangsorolásában azonban már nem. A britek és az európai kutatók például másképp rangsorolták a kritériumokat: előbbiek súlyosabbnak tartották a gazdasági, míg a kontinensen élők az egyént érintő károkat.

Vajon melyik a legveszélyesebb drog?

Vajon melyik a legveszélyesebb drog?

Minden tizedik másodpercben megöl egy embert az alkohol

Mindezek figyelembevételével tehát melyik lett a legveszélyesebb drog? Talán meglepő, de nem az illegális szerek valamelyike, hanem az alkohol; elsősorban az általa okozott társadalmi és gazdasági károk miatt. Az alkohol után a heroin és a szabad bázisú kokain, a crack következik (ebben a sorrendben); ezeknél nyilván az egyén számára okozott károk a dominánsabbak, ugyanakkor itt is vannak másokat is érintő káros hatások. A kannabisz (marihuana) a lista 8. helyén szerepel, míg az LSD az egyik utolsó helyet foglalja el a rangsorban. A cigaretta (dohány) a 6. helyen áll, szorosan a kokain után.

Annak ellenére, hogy az európai rangsor más súlyozás alapján állt össze, mint a brit, érdekes módon a végső veszélyességi lista nagyon hasonló lett. Csak néhány anyag szerepel kicsit más helyen - például a metamfetamin és az ecstasy.

Úgy tűnik tehát, hogy függetlenül a tényezők súlyozásától, az alkohol a legveszélyesebb drog. Rengetek direkt egészségügyi káros hatása van: a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, a neurológiai problémákon át a májbetegségekig. Indirekt módon köze van a közúti balesetekhez, a promiszkuitásból fakadó nemi betegségek terjedéséhez is. A társadalomra igen nagy terhet ró az alkoholbetegek kezelése.

Forrás: IflScience.com

Forrás: IflScience.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján évente 3,3 millió ember hal meg az alkohollal összefüggésbe hozható okból; ez az összes halálozás 5,9 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik másodpercben meghal valaki az alkohol miatt.

Melyik tehát a "legveszélyesebb"?

Az, hogy mit tekintünk a legveszélyesebb kábítószernek, társadalmi és politikai kérdés is. Sokan úgy gondolkodnak, hogy az illegális szerek jóval veszélyesebbek, mint a legálisak. Ez azonban, ahogy a fentiek is mutatják, nincs így. Az, hogy egy-egy államban mi számít legálisnak vagy illegálisnak, önkényesen dől el, függ az adott ország hagyományaitól, jogrendszerének történetétől stb.

Nagy-Britanniában például a heroint korábban kisebb dózisokban legálisan használták a heroinisták leszoktatásában. Ekkor, 1971-ben a hatóságoknak 1000 heroinhasználóról volt tudomásuk. Aztán a kormány szigorított a drogpolitikán: a heroin minden formában illegális lett. 1990-ben már 200000 heroinfüggőről tudtak. A drogszabályozás tehát politikai ügy, nincs sok köze ahhoz, hogy az egyes szerek mennyire veszélyesek vagy károsak.

Forrás IflScience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag