Ma van az akromegália világnapja

Becslések szerint ezernél is több embert érint Magyarországon a kórosan magas növekedési hormonszint okozta betegség, az akromegália. A ritka kórkép lefolyása nagyon lassú, így gyakran még a családtagok sem veszik észre az egyébként jól látható jeleket.

Amennyiben a növekedési hormon túltermelődése gyermekkorban jelentkezik, gigantizmusról beszélünk. Részletek itt.

"Az akromegália hormonális rendellenesség, amelyben az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont termel a testnövekedés lezárulása után" - írta meg a Medicalonline.hu a kórkép november elsejei világnapja kapcsán. A rendellenesség általában 40-45 éves korban jelentkezik. A növekedési hormon hatására a csontok és a porcok növekedni kezdenek, így fokozatosan megváltozik az érintettek külső megjelenése is. A kéz és a láb megnagyobbodásának jele lehet például, ha a korábban hordott cipők és gyűrűk egyre inkább szűkké válnak. Az idő előrehaladtával megváltozik az arc is: az ajkak megvastagodnak, a homlok kiemelkedik, a fogak eltávolodnak egymástól, illetve általában véve a fej mérete is megnövekszik.

Az akromegáliára gyakran a láb-, illetve cipőméret felnőttkori megváltozása hívja fel a figyelmet
Akromegáliára gyakran a lábméret felnőttkori megváltozása hívja fel a figyelmet. Fotó: iStock

A felsoroltakon túl egyéb tünetek is felhívhatják a figyelmet az akromegália kialakulására. Problémát jelezhetnek tehát az alábbi panaszok:

 • zsibbadás, égő érzés a kezekben, lábakban
 • carpalis alagút-szindróma
 • alvás közbeni légzéskimaradás
 • fokozott, kellemetlen testszagot kiváltó izzadás
 • fáradtság, gyengeség
 • fejfájás
 • látásromlás
 • merevedési zavarok, illetve rendszertelen menstruációs ciklus és emlőváladékozás
 • csökkent libidó
 • ízületi fájdalmak
 • megvastagodott és zsíros bőr
 • a beszédhang mélyülése

A többnyire agyalapimirigy-daganat okozta betegség lassan, évek alatt alakul ki, emiatt a testi elváltozásokat nem is mindig ismerik fel az érintettek. A növekedési hormon túltermelését általában sebészi beavatkozással, besugárzással vagy gyógyszeres kezeléssel lehet csak megszüntetni. A már kialakult ízületi deformitást ugyanakkor nem lehet visszafordítani, ezért is fontos tehát, hogy minél hamarabb fény derüljön a problémára. Kezelés nélkül az akromegália talaján olyan súlyos krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint a cukorbetegség, amagas vérnyomásvagy bizonyos rosszindulatú daganatok.

Az akromegáliáról bővebben Betegségek A-Z rovatunk vonatkozó bejegyzésében olvashat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció