Kisfejűség: tünetek, okok, kezelés

A Zika-vírus kapcsán előtérbe került kisfejűség formáiról, okairól, tüneteiről, diagnózisáról és kezelési lehetőségeiről most mindent megtudhat.

A kisfejűség veleszületett és szerzett egyaránt lehet, és ugyan mindkettő ritka, de a kettő közül előbbi a gyakoribb. Maga az eltérés méretbeli különbséget jelent, azaz önmagában nem több mint például a törpenövés. Ez esetben arról van szó, hogy a magzat fejének körfogata már a terhesség ideje alatt sem éri el az adott időszak normál tartományának alsó határát. Ugyan a mikrokefáliával együtt jár, hogy az átlagnál az agyméret is kisebb lesz, de ennek ellenére nem biztos, hogy ennek lesznek külön tünetei. Azaz a gyerek elmaradottsága nem borítékolható előre.

Az amerikai statisztikák szerint 15-20 ezer szülésre egy mikrokefáliás baba jut, viszont ez a statisztika csalóka, mert a kisfejűség gyakran társul genetikai rendellenességhez, így például Down-szindrómához . Ilyen eltérések esetén a kisfejűség gyakoribb, de nem feltétlenül velejáró.

A kisfejűség okai

A veleszületett kisfejűségnek több oka lehet: állhatnak mögötte genetikai elérések, ahogyan külső tényezők is: különböző drogok, mérgek vagy alkohol, esetleg egyes gyógyszerek tartós szedése. Okozhatja a kisfejűséget valamilyen méhen belüli vírusinfekció is: ez leggyakrabban toxoplazma és citomegalovírus, illetve a bárányhimlő kórokozója, bár újabban a Zika-vírus kapcsán emlegetik a legtöbbször ezt a problémát. Ezek a vírusok csak akkor okozhatnak bajt, ha a fertőzés a terhesség idejére esik, a korábbi érintettség már nem növeli a kockázatot.

A kisfejűség fő jellemzője az átlagnál kisebb fejkörfogat

A kisfejűség tünetei

A problémát jellemzően már a méhen belül észlelik: nagyon ritka, hogy egy baba normál koponyamérettel, teljesen egészségesen születik, majd a későbbiekben, hat-nyolc éves korában jelenik meg nála mikrokefália . Utóbbira jellemzően csak akkor van példa, ha a probléma koponyatrauma miatt jelentkezik.

A kisfejűség diagnózisa

A diagnózis felállításához a fej körfogatának lemérésére van szükség: az ultrahangvizsgálatokon ezt, valamint a fej átmérőjét mindig lemérik, ezt vetik össze az adott terhességi hétnek megfelelő értékekkel. Azt, hogy ezek az paraméterek megfelelőek-e az adott időszaknak, a komputer automatikusan kiszámolja minden vizsgálatnál.

Tudjon meg mindent a Kisfejűség betegségről Betegséglexikonunk szócikkéből.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: