Kellemetlen cseppek

A női vizeletvesztés, az inkontinencia már-már népbetegségnek számít, előfordulása egyre gyakoribb. Ez az életet is megkeserítő probléma esetenként a szülések utáni életkorban is jelentkezhet.

Az inkontinencia, - függetlenül a vizeletvesztés mértékétől -, az életvitelben is többé-kevésbé gondokat okoz. Amennyiben ez csupán átmeneti jelenség - pl. egy felfázásos hólyaghurut tünete - kezelése viszonylag egyszerű és hatékony. Tartós fennállása esetén azonban pszichológiai problémák is kialakulhatnak. A legnagyobb számban a változókor körüli, illetve utáni időszakban jelentkeznek ezek a panaszok, így érthető, hogy a női nemi hormon változások is szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.

Természetesen számos más ok is szerepelhet. A mindennapi gyakorlatban azonban igen jelentős a hormonhiány szerepe. Részben ugyanis a női nemi hormonok felelősek a hüvely- és húgycsőhám rugalmasságának fenntartásában. A petefészek hormonok termelése a változó korban jelentősen csökken, a húgycső-hüvelyhám elvékonyodik, rugalmassága megváltozik.

Sokszor ez lehet az oka a gyakorlatban oly sokszor hallott ún. hólyagsérvnek. A változó korban tartósan alkalmazott, ma már slágerterápiának számító hormonpótló kezelés hatására mi, nőgyógyászok gyakran észleljük a vizeletvesztés tüneteinek javulását. A legújabb készítmények helyi alkalmazás útján, hüvelykrém, hüvelykúp (golyó) alakjában a hüvelyhámot erősítik, s hatásukra a tünetek jelentősen javulhatnak, esetlegesen meg is szűnnek.

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! Természetesen amennyiben kifejezett anatómiai eltérések észlelhetők, mint a fent említett ún. hólyagsérv esetében, tartós gyógyuláshoz gyakran hasi vagy hüvelyi műtét elvégzése vezet. Ez általában egy ún. mellső hüvelyplasztikát jelent, mely mindössze egy-két napos kórházi fekvést igényel. A műtét rövid altatásban történik, kb. 20-30 percig tart. A hasi típusú beavatkozás egy apró, a bikinivonalnál ejtett bőrmetszésből történik, a hasüreg megnyitása nélkül. A műtétek tartós, akár végleges panaszmentességhez vezetnek. A hormonpótló kezelés fenti esetekben is igen előnyös hatású.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció