Jelek, melyek vesegondokra utalnak

A vesék igen fontos részei a szervezetünknek: szabályozzák a folyadékháztartást, a nátrium-, a kálium- és a savszintet, D-vitamint termelnek, és hatással vannak a vérnyomásra is. Alábbi tünetekre azért érdemes figyelni, mert a vesekárosodásnak gyakran nincsenek feltűnő jelei egészen addig, amíg a probléma komolyra nem fordul.

Ödémák, vizesedés okozta súlynövekedés

A vesék feladata többek között, hogy vizelet formájában eltávolítsák a szervezetből a felesleges folyadékot. Ha működésük lelassul vagy nem megfelelő, akkor folyadék-visszatartás következhet be, ami miatt a szövetállomány tartósan megduzzadhat.

A szokásosnál ritkább/kevesebb vizeletürítés

Ha szervezetünk vizet tart vissza valamilyen veseműködési gond miatt, akkor ez azt is eredményezheti, hogy a kiürült vizelet mennyisége látványosan kevesebb lesz, illetve ritkábban érezzük az ingert, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget.

Vesebajra utalhat, ha állandóan fáradtak vagyunk
Vesebajra utalhat, ha állandóan fáradtak vagyunk

Gyakori fáradtság, álmosság

Részben a vesék is felelősek a hemoglobin szintjének szabályozásáért, és ha ez a funkció nem működik megfelelően, akkor energiaszintünk kórosan visszaeshet, és egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy elálmosodunk, a korábban könnyedén elvégzett napi teendők pedig nehezünkre esnek.

Étvágytalanság, hányinger, zavarodottság

Ezek a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a különböző méreganyagok bentragadnak a szervezetben ahelyett, hogy kiürülnének a vizelettel. Ez a gyomortól az agyig bármely szervünkre negatív hatással lehet.

A leggyakoribb vesebetegségek Vesénk ideális esetben egy életen át méregteleníti szervezetünket, ám ha nem vigyázunk, könnyen kár keletkezhet benne. Ezt elkerülendő érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi árthat ennek a szervnek, ha pedig már megtörtént a baj, mihamarabb meg kell kezdeni a probléma kezelését.

Emelkedő vérnyomás

Ha a vesék károsodnak, akkor nem tudják megfelelően kontrollálni a vérnyomást, emiatt az érfalakra nagyobb terhelés nehezedik - kinyúlhatnak, elvékonyodhatnak, és ez sajnos a vesék ereire is vonatkozik, így a szerv egyfajta ördögi körbe kerülve további károsodásokat szenvedhet.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)