Így zajlik egy plazmaadás

Bár az utóbbi másfél évben maximalizálták a kifizethető összeget, a plazmaadás még mindig sokaknak vonzó kereseti kiegészítés, ráadásul életmentő gyógyszerek készülnek a segítségével. Hogy készüljünk rá, mennyi ideig tart, és fájdalmas-e? Saját bőrünkön derítettük ki, mivel jár egy plazmavétel.

Egyetlen véradó három ember életét mentheti meg - többek között ezzel a kulcsmondattal toborozza évek óta a donorokat az Országos Vérellátó Szolgálat. A vérre óriási igény van az egészségügyben - a biztonságos ellátáshoz évente közel félmillió egységre van szükség -, ezért adományozóból sosem lehet elég. Maga a véradás viszont önkéntes és hivatalosan térítésmentes, honorálni étkezési utalvánnyal, illetve apróbb ajándékokkal szokták. Egyre népszerűbb viszont nálunk is a véradás egy speciális formája, a plazmaferezis, amelyben az egészségügyi ellátás számára szintén igen fontos vérplazmát adhatjuk le.

Mire kell figyelni, ha vért adunk? Van pár dolog, amelyet véradás előtt át kell gondolni, amelyre előtte és utána figyelni kell. A donáció sikere múlhat ezen: hogy biztosan menjen a véradás, összeszedtük, amit tudni kell. Kattintson a részletekért!

A folyamat hasonlít egy hagyományos véradáshoz, bár annál több ideig tart. Viszont a szervezetet sem viseli meg annyira - míg egy évben a férfiak maximum öt, a nők pedig négy alkalommal adhatnak vért, addig plazmát nemtől függetlenül 45-ször lehet adni. A "kalóriapótlásként" adott összeg is jóval magasabb plazmaadás esetén, bár egy 2017-es szabályozást követően már kevesebbet vihetnek haza az adományozók. Mit is vesznek le tőlünk a bő 30 perces folyamat során, és kell-e tőle tartanunk? A HáziPatika.com újságírója maga is plazmaadónak állt.

Mire használják a vérplazmát?

A vérplazma vérünk egyik összetevője, 90 százalékban vízből áll, de fehérjéket, különböző ásványi anyagokat és hormonokat is tartalmaz. Olyan, mesterségesen nem előállítható anyagok vannak benne, amelyből életmentő gyógyszerek születnek - a budapesti és vidéki centrumokban levett plazmából immunhiányos betegséggel küzdők, vérzékenységben szenvedők, csontvelő-átültetésen átesett, illetve égési sérülést szenvedett emberek kezelésére szolgáló készítményeket állítanak elő.

A vérzékenységgel küzdőknek akár hetente 2-3 alkalommal is a szervezetükbe kell juttatni a plazmából származó készítményt, egyetlen beteg havi gyógyszeradagjához közel száz plazmaadó hozzájárulására van szükség. Magyarországon közel 400 embert érint a súlyos vérzékenység, vagyis az "A" típusú hemofília, az ő ellátásukra több mint félmillió plazmaadagra van szükség évente. A plazmaadókra az immunvédekezési zavarral született betegeknek is nagy szükségük van, egy beteg havi gyógyszeradagját körülbelül tíz plazmadonor fedezi, a körülbelül 300 magyar beteg ellátásához éves szinten 40 ezer donorra van szükség. A közösségi szolgálat ezért komoly motivációt jelenthet, sokaknak azonban ennél is többet ér, hogy a véradással ellentétben a plazmáért pénz is jár - igaz, hogy nem annyi, mint korábban.

Leszámolnak a "megélhetési" plazmaadókkal

Tavaly év elején az állam egy törvénymódosítással 3665 forintban maximalizálta a plazmaadásért kifizethető összeget. Magyarázatuk szerint ezzel akarták elejét venni, hogy a plazmavételezésre szakosodott cégek egymást túllicitálva "megélhetési" plazmaadókká tegyék az ügyfeleket, és elsősorban az önkéntesség és a segíteni akarás, ne pedig az anyagi haszon vonzza őket. Hivatalosan a pénzt ilyenkor sem a plazmaadásért kapják a donorok, hiszen az szervkereskedelemnek minősülne, amelyet a törvény egész Európában büntet. Az összeg az utazási költséget, illetve a donáció miatt kieső időt hivatott kompenzálni. Emellett a helyszínen több más figyelmességgel - fehérjeszelet, csokoládé, szendvics, üdítő, ingyenesen használható kávéautomata, gyümölcskosár - is kompenzálják a plazmacentrumok az adományozók idejét és erőfeszítéseit.

A plazmaadás nagyjából úgy zajlik, mint egy hagyományos véradás
A plazmaadás nagyjából úgy zajlik, mint egy hagyományos véradás

A szabályozással annak is elejét kívánták venni, hogy a plazmaközpontok elszívják az adományozókat az alacsonyabb juttatással járó véradástól. Hogy ennek elejét vegyék, a plazmacentrumok évente legalább egyszer véradásra kötelezik a plazmadonorokat is. Ha a megadott határidőn belül nem tudjuk igazolni, hogy részt vettünk az egyik szervezett véradáson, ideiglenesen a plazmaadásból is kizárnak minket.

Kik adhatnak vérplazmát?

Plazmát adni nagyjából olyan régóta lehet Magyarországon is, mint vért, a két folyamat azonban sokáig össze volt kötve, a ma ismert eljárást egy bő évtizede honosították. Ma már több plazmaferezissel foglalkozó cég is működik nálunk, mi az egyik legnagyobbat kerestük fel a Corvin-negyedben. "A donorokat a juttatás mellett az is motiválhatja, hogy egy általános egészségügyi szűrést is elvégzünk rajtuk. Összfehérje és vírusszerológiai vizsgálatokat minden plazmaadáskor végzünk, minden ötödik alkalommal immunglobulin G-szintet, valamint minden első és tizenötödik alkalommal a vérképet is ellenőrzik a kollégáim, hogy kiderítsék, a donor szervezete hogyan tolerálja a rendszeres plazmaveszteséget" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Török Ildikó, a Plazmaszolgálat Kft. vezető főorvosa. Ennek a szűrésnek köszönhetően azonban a jelentkezők 10-15 százalékából nem lesz donor, mert nem felelnek meg a szükséges kritériumoknak.

Komoly előrelépés az őssejtterápiában Az utóbbi években teljesen átértelmezték az őssejtek szerepét a szervezet regenerációs folyamataiban, ami egy sor új terápia előtt nyitotta meg az utat. Magyarországon jelenleg csak magáncélra lehet őssejteket tárolni, a társadalombiztosító pedig óriási pénzekért vásárol belőlük külföldi bankokból, ha szükségesek egy beteg gyógyításához. Bár a tudás már megvan, az állami őssejtbank kiépítése még távoli víziónak tűnik. Kattintson a részletekért!

Ahogy vért, úgy plazmát sem adhat akárki: ha például megfáztunk, kijött a herpeszünk, vagy bármilyen probléma van az egészségünkkel, a teljes gyógyulásig nem is érdemes felkeresni a központot. Előzetesen megvizsgálják a vénát is, és akkor sem biztos, hogy alkalmasak vagyunk, ha egy korábbi véradásnál nem volt gondunk. Egyesek vénája ugyanis alkalmas a véradásra, de a plazmaadással járó oda-vissza áramlási folyamatra már nem, őket a saját érdekükben kizárják. A donor súlyától függ, hogy mennyi plazmát vehetnek le: értelemszerűen egy 50 kilós nőtől kevesebbet, mint egy százkilós férfitól. Hogyha minden rendben van, hetente egyszer, évente pedig maximum 45-ször lehet plazmát adni.

A doktornő hangsúlyozta: a rendszeres plazmaadóknak nagyon oda kell figyelniük a fehérjebevitelre, a megfelelő táplálkozás mellett azonban nem lehet ebből gond. Az összefehérje-szintet minden egyes adásnál megmérik, és a donort ideiglenesen el is tanácsolhatják, ha úgy látják, hogy ez nem megfelelő a szervezetükben. A főorvos szerint versenysportolók is megfordulnak náluk, a teljesítményüket pedig semmilyen módon nem befolyásolja az adományozás. Sőt a rendszeresen sportolók általában jobban figyelnek a helyes táplálkozásra is, így valószínűleg az ő fehérjeszintükkel sem lehet semmi gond - tette hozzá.

Mire figyeljünk plazmaadás előtt?

A vérplazma színe változatos, a világossárgától a sötét narancssárgáig terjedhet annak fényében, hogy a donor milyen ételeket fogyasztott. A plazmacentrumok is csupán egy megadott színskálán belül fogadhatják be a levett folyadékot, ezért az alanyoknak nagyon oda kell figyelniük, hogy a plazmaadást megelőző 24 órában mit fogyasztanak: kerülendőek a nehéz, zsíros ételek, a tojássárgája, és alkoholt sem szabad fogyasztanunk. A plazmaadás napján, a plazmaadás előtt szintén tiltólistán vannak a "színes" italok - például szörpök, gyümölcslevek, gyümölcsös teák -, ezek ugyanis beszínezhetik a vérplazmánkat, amit a későbbiekben nem tudnak felhasználni gyógyszerekhez.

Fontos odafigyelni az elfogyasztott folyadék mennyiségére is: a plazmaadás napján minimum 2,5-3 liter folyadékot kell elfogyasztani. Ez a reggeli időpontban érkezőknek okozhat nehézséget, legalább másfél órával korábban indulás előtt már el kell kezdenünk hidratálni ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű folyadékot magunkba tudjuk erőltetni. Persze, azzal sem árt tisztában lenni, hogy a plazmalevétel alatti 25-30 percben egy gépre leszünk kötve, így aki a művelet előtt nem intézte el folyó ügyeit, annak feszengős félórára kell felkészülnie.

Túléltünk egy plazmaadást

A plazmaadás folyamata egyébként az adományozó szemszögéből nem sokban különbözik a hagyományos véradástól, az asszisztens a vénánkba szúr egy tűt, nekünk pedig türelmesen várnunk kell, míg a ránk kapcsolt gép elvégzi a munkáját. A gép a plazmaferezis nevezetű folyamat során elválasztja a vér folyékony részét a sejtes alkotóelemektől. Előbbi az a bizonyos vérplazma, amely mellettünk egy palackban gyűlik össze, utóbbit pedig egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a szervezetünkbe. Mellé egy adag fiziológiás sóoldatot is kaptunk, nehogy a folyamat a kelleténél jobban kiszárítsa a szervezetünket. Illetve egy kis labdát a kezünkbe, amelyet időnként pumpálni kellett, hogy fenntartsuk a megfelelő keringést.

Mivel a vörösvértesteket visszakapjuk, a levett plazmát pedig egy egészséges szervezet 1-2 nap alatt újratermeli, a művelet elviekben annyira sem viseli meg a szervezetünket, mint egy véradás. Az előzetes vizsgálatot elvégző orvos ugyan figyelmeztetett rá, hogy egyeseknél fáradtság jelentkezhet vagy egy kissé leeshet a vérnyomás is, de mi semmi ilyesmit nem tapasztaltunk, a nap további részét semmilyen módon nem befolyásolta a reggeli adományozás. Igaz, hogy nálunk a korábbi véradások után sem jelentkezett semmilyen kellemetlenség.

A plazmaadás folyamata a regisztrációval és az első orvosi vizsgálattal együtt nagyjából egy órát vett igénybe. Kezdő plazmaadóknak azt is javasolták, hogy a műveletet követő negyed órát töltsék még a központban, nehogy a rosszullét az utcán érje utol őket. Összességében a kiszolgálás, az előzetes vizsgálat, illetve maga a plazmaadás mind úgy zajlik, ahogy egy modern, 21. századi magánintézménytől ezt elvárhatjuk. Fájdalomtól nem kell félni, legalábbis ha egy véradást elviselhetőnek tartunk, a plazmaadás sem fog megviselni. Az pedig, hogy a rendszeresen visszajáró adományozókat a pénz vagy a segítségnyújtás vágya motiválja inkább, a gyógyszerekre váró embereknek valószínűleg lényegtelen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: