Így változik meg a virsli 2017-ben

Szilveszter és az Újév egyik slágertermékének számít a virsli, melyből óriási választék áll a vásárlók rendelkezésére. Tartalmát tekintve a termékek azonban eltérőek lehetnek, jövőre ráadásul megváltoztatják a virsli definícióját is.

Elsősorban a gyerekek körében töretlen népszerűségű a virsli, sokuk számára a kedvenc húsételek egyike. Ellenzői szerint ugyanakkor ezek a termékek távolról sem számítanak minőségi élelmiszernek, hústartalmát pedig szójával és ízfokozóval helyettesítik. Népszerű vagy sem, szilveszterkor már hagyományszerű a virsli fogyasztása, a boltok polcai pedig a növekvő kereslet miatt szinte roskadoznak ezektől a termékektől. Hogyan választhatjuk ki a megfelelőt a termékek közül? A Szupermenta összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!


Mennyi baromfihúst tartalmaz egy baromfivirsli?

A Magyarországon hagyományosan előállított és ismert hústermékek minőségi tulajdonságaira vonatkozó követelmények a Magyar Élelmiszerkönyvben (MÉ) olvashatók. Ebben feketén-fehéren szerepel az is, hogy mely termékeket lehet virsliként értékesíteni. A virsli megnevezés jelenleg a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítményekre alkalmazható. A hústartalomnak a késztermékre vonatkoztatva legalább 40 százaléknak kell lennie, nem igaz tehát, hogy a virsli szinte semennyi húst nem tartalmaz. 

Jövő augusztustól új szabályozás érvényes a virsli összetételére
Jövő augusztustól új szabályozás érvényes a virsli összetételére

További előírás a virslire vonatkozóan, hogy a termék nevében az adott állat neve (például sertés, marha, borjú, pulyka) csak akkor tüntethető fel, ha a termék hústartalmának legalább 70 százaléka az adott állatfajtából származik. Tehát például akkor nevezhető "sertésvirslinek" a termék, ha 40 százalékos hústartalmának 70 százaléka sertésből származik. Vegyes baromfihús felhasználása esetén a termék neve a "baromfi" jelzőt viselheti.

Bizonyos termékeket valamilyen kiválóságra utaló jelzővel hoznak forgalomba ("extra", "príma", "eredeti" vagy "különleges"). Erre csak akkor van lehetőség,  ha a termékek hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 1,3-szorosa a jelző nélküli termékhez képest, illetve ha a termékek előállításához csak húseredetű fehérjét használnak.

Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok, például a szalonna és a szalámik fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A virsli burkolatának minőségét is törvényileg szabályozzák. Az előírás szerint virsli megnevezésű termékek természetes vagy műbélben hozhatóak forgalomba, amelyek burkolata lehet eltávolítható (főzés előtt és/vagy után) illetve nem eltávolítható. Ha a burkolatot nem lehet elfogyasztani a termékkel együtt, akkor figyelmeztető feliratot kell feltüntetni a csomagoláson. Ha a burkolat nem átlátszó, és más színű, mint a benne lévő virsli, a gyártó jogsértést követett el, mivel megtévesztette a fogyasztót.

Ilyen lesz az új virsli

2016. július 21-től megváltoztatták a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre és egyes előkészített húsokra vonatkozó előírásait, az ebben foglaltakat azonban csak legkésőbb 2017. augusztus 1-től kötelező alkalmazni. Az "új" virsli esetében nő a hústartalom kötelező minimuma, bizonyos termékcsoportoknál a fehérjetartalomé is. Íme a legfontosabb változtatások: 

  • Nő a minimális hústartalom: legalább 40%-ról legalább 51%-ra
  • Nő a fehérjetartalom: legalább 10%-ról legalább 11,0%-ra
  • Csökken az átmérő: legfeljebb 30 mm-ről legfeljebb 26 mm-re
  • Csökken a nátrium-klorid-tartalom: legfeljebb 2,5%-ról 2,2%-ra
  • Új szabályként jelenik meg a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége: legfeljebb 10% lehet
  • Szigorodik az állományi előírás is, miszerint légüreg nagyságnak kisebbnek kell lennie és nem tartalmazhat nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag