Hormonzavart jelezhetnek ezek a tünetek

A hormonzavarok igen változatos képet mutatnak, és a beteg sokszor nincs is tudatában az állapotának. Dr. Koppány Viktória endokrinológus ezért a két leggyakoribb hormonális probléma jeleit mondja el.

Pajzsmirigygondok

Székrekedés/hasmenés

Az emésztésre több minden hatással lehet - például, hogy mit ettünk, milyen gyógyszert szedünk, betegek vagyunk-e stb. -, ám ha különösebb ok nélkül anyagcserénk megváltozott, akkor ez gyakran hormonzavarra utalhat. Az esetek nagy részében a pajzsmirigy a bűnös, hiszen működése nagy hatást gyakorol az anyagcsere-folyamatokra. Amennyiben a kelleténél több hormont termel (vagyis túlműködik), úgy hasmenést okozhat, míg ha kevesebbet (vagyis alulműködik ), akkor székrekedést. Hogy kiderüljön, laborvizsgálat szükséges a TSH, a T3 és a T4 szintjének meghatározása céljából, melyet a kezelőorvos kiegészíthet az ATPO ellenőrzésével, valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával.

Nagyobbnak tűnő szemek, ijedt tekintet

Sokan úgy gondolják, hogy a szemek kidülledéséért a genetika a felelős, ám ha csak az utóbbi időben vette észre magán, akkor betegségre utalhat. A tünet mögött leggyakrabban pajzsmirigy túlműködéssel járó Graves-Basedow-kór áll, ekkor ugyanis a szem mögötti szövetek gyulladtak, és ödéma alakul ki.

Leáll a hajnövekedés, vagy száraz és töredezett a haj

Hogy kinek milyen ütemben nő a haja, egyéni adottság, de ha úgy vesszük észre, hogy az eddiginél lényegesen lassabban nő, ráadásul száraz és hullik is, akkor ez gyakran pajzsmirigyzavarra utalhat, bár ugyanúgy jelentkezhet a tünet mellékvese-problémáknál, inzulinrezisztenciánál, lényegében az összes hormonzavarnál. Éppen ezért, ha már jó ideje hajproblémáink vannak, érdemes teljes körű hormonvizsgálatot végeztetni!

Elfelejtünk dolgokat

Olykor mindenkivel megesik, hogy elfelejt evidens dolgokat. Ennek oka lehet fáradtság, idegesség, stressz, alváshiány, rossz esetben érszűkület . Ám meglehet, hogy pajzsmirigy alulműködés áll a háttérben, mivel a szerv hormonjai az agy anyagcseréjét is befolyásolják, így a zavar rosszabb agyi aktivitást, memóriagondokat és figyelemzavart is okozhat - mondja dr. Koppány Viktória.

Ha gyakran elfelejtünk dolgokat, lehet, hogy a hormonjainkkal van gond
Ha gyakran elfelejtünk dolgokat, lehet, hogy a hormonjainkkal van gond

Megemelkedett inzulinszint

Túlsúly

A megemelkedett inzulinszint ( inzulinrezisztencia ) gyakran túlsúlyban mutatkozik meg. Ekkor a sejtek energiafelhasználása zavart szenved, és a többletenergiát a zsírsejtekben raktározza el a szervezet. Ráadásul az állapot során a magas inzulinszint alacsony vércukorszintet eredményez, aminek hatására a betegre falási rohamok is rátörhetnek, ami szintén elősegíti a pluszkilók felhalmozódását. Érdemes tudni, hogy a problémát pajzsmirigy alulműködés is okozhatja.

Pattanásos, zsíros bőr

Inzulinrezisztencia esetén a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőivel szemben, ami miatt fokozottabbá válik a faggyúmirigy aktivitása, így a bőr zsírossá válik - ez nagyon könnyen eltömítheti a pórusokat, és gyulladt aknékat is okozhat.

Hasi hízás: jelek, hogy hormonok okozzák Kutatások igazolják, hogy már a hormonrendszer kisebb változásai is elegendőek, hogy súlyt kezdjünk felszedni, és nagyon gyakran elsősorban a has tájékára. Alábbi tünetek mind arra utalnak, hogy ezért kezdtünk gömbölyödni. Részletek.

Szakáll, bajusz nőknél

A már említett tesztoszteron-túltengés férfiakra jellemző vonásokat is eredményezhet, így nem ritka, amikor a bajusz és a szakáll területén erősebb és sötétebb szőrszálak jelennek meg. Ezeket sokan leborotválják vagy kihúzkodják, de ettől a probléma forrása még nem szűnik meg, ráadásul a rendszeres borotválás még inkább megerősíti a szőrszálakat.

További tünetek, amelyek hormonzavart jelezhetnek

  • menstruációs zavarok
  • teherbeesési nehézségek
  • csökkent libidó

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)