Hogyan működik az anyagcsere?

Egy-egy finom és kiadós ebéd után aligha jut eszünkbe, egyáltalán mi is az alapvető célja annak, hogy táplálkozunk, ahogy egy nagyobb sóhajtás után sem gondolunk bele, mihez kezd szervezetünk a bejuttatott levegővel. Testünk ugyanakkor magától is összetett folyamatok sokaságát bonyolítja le minden egyes pillanatban azért, hogy közben zavartalanul végezhessük mindennapi dolgainkat.

A metabolizmus, avagy közismertebb nevén az anyagcsere olyan biokémiai folyamatok összességét takarja, amelyek lehetővé teszik a sejtjeink között zajló anyag-, energia- és információáramlást. A különböző anyagok felvételétől a szállításon át a végtermékek eltávolításáig minden e körbe tartozik. Lényegében az anyagcsere biztosítja a szervezet számára szükséges energiát a folyamatos működéshez, az élet fenntartásához.

Építés és lebontás

Az említett folyamatokat értelmezhetjük a szervezet (légzés, táplálkozás és kiválasztás) és a sejtek szintjén egyaránt. A sejtek oxidáció révén szénhidrátokból , fehérjékből és zsírokból többségében szén-dioxidot, vizet és energiát hoznak létre. Ezt hívjuk lebontásnak, vagy másként katabolizmusnak.

Anyagcserénk által biztosítjuk a szervezetünk működéséhez szükséges energiát
Anyagcserénk által biztosítjuk a szervezetünk működéséhez szükséges energiát

A felszabadított energia egyrészt felhasználható a szervezet által végzett munkára, másrészt pedig el is tárolható. A tárolásra testünk speciális foszfátvegyületeket és fehérjéket, zsírokat, összetett szénhidrátokat használ, amiket az anabolizmusnak nevezett építő folyamatok során alakít ki némi energia felhasználásával.

Mindkét folyamattípushoz szükséges az oxigén.

Éppen elegendő energia

Természetesen a kiegyensúlyozott anyagcsere rendkívül fontos, amely tulajdonképpen a lebontási és az építési folyamatok közötti egyensúlyt jelenti. Ha több táplálékot fogyasztunk, mint azt a szervezetünk által elvégzett munka indokolná, akkor a felhalmozás miatt nem kívánt jelenségeket tapasztalunk, mint például elhízást, zsírlerakodást . Az sem szerencsés, ha túl kevés energiaforrást viszünk be, hiszen ilyen esetekben a szervezet a saját anyagait kezdi el felélni.

Az anyagcsere több, egymással párhuzamos zavara esetén metabolikus szindrómáról beszélünk. Hogyan kezelhető ez a veszélyes állapot? Részletek itt.

Hogy mindez valójában mennyire lényeges, jól mutatja, hogy a tíz vezető halálok közül öt, így a szívkoszorúér-betegség, az agyvérzés, a cukorbetegség, a májbetegség és a rák egyaránt kapcsolatba hozható a nem megfelelő táplálkozással.

Az egyéni szükségleteket persze számos tényező befolyásolja, kezdve például a kortól és a nemtől a külső hőmérsékleten át a fizikai aktivitásig. Ettől függetlenül mindenkinél kiszámítható az úgynevezett alapanyagcsere személyre szabott mértéke. Ez az az energiamennyiség, amely az alapvető életfolyamatok fenntartásához feltétlenül elengedhetetlen teljes nyugalmi állapot mellett. Az alapanyagcsere a teljes napi energiaszükséglet mintegy 60-70 százalékát jelenti. Érdekesség, hogy egyes szerveink méretükhöz képest elképesztően nagy arányt követelnek az alapanyagcseréből. A testtömegünk alig 2 százalékát kitevő agy például 20, a fél százalék körül szív pedig 9 százalékot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra