Hogyan készüljünk a nőgyógyászati ultrahangra?

A nőgyógyászati ultrahang legtöbbször örömteli időszakhoz, a várandóssághoz kötődik. Nemcsak ekkor lehet rá szükség: ellenőrzés vagy bármilyen kismedencei elváltozás gyanúja szükségessé teheti elvégzését.

A nőgyógyászati ultrahang célja nőgyógyászati és terhességi szervi kórállapotok felismerése ultrahangos képalkotás segítségével. Két formája van, a hüvelyi és hasi úton történő vizsgálat. Hüvelyi úton történő ultrahangozásra a terhesség elején, 12.-13. hetében szokott sor kerülni, illetve bármikor, amikor a nőgyógyász a lehető legpontosabban szeretné a kismedence szerveit és elváltozásait feltérképezni.

Ilyenkor a vizsgálathoz hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdnünk, miközben a vizsgálatot végző szakember a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot húz. A vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket. A hasi vizsgálat a hason történik, szintén hanyattfekvő helyzetben. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kennek.

Előtte és közben

Ne felejtsük el gondosan megmosakodni vizsgálat előtt. Célszerű azt is tisztázni az orvossal, hogy hüvelyi-illetve hasi ultrahang fog-e készülni, mert ettől függ, hogy üres vagy teli hólyaggal kell-e megjelennünk. Nevezetesen a hüvelyi vizsgálaton üres hólyaggal érdemes megjelennünk, azaz mindenképpen menjünk wc-re, mielőtt behívnak.

Hasi ultrahangnál viszont sokat segíthet a szakembernek a telt hólyag, ezért ha ilyen vizsgálatra készülünk, igyunk előtte 4-6 pohár vizet legalább fél órával előtte. Ne aggódjunk, vizsgálat után ki fognak engedni a mellékhelyiségbe, ha szorít a szükség. Terhességi vizsgálatoknál sokszor van lehetőség arra, hogy az ultrahang-felvételt megkapjuk, ha viszünk megfelelő adathordozó eszközt, például egy üres DVD-lemezt: erről kérdezzük meg nőgyógyászunkat.

A hüvelyi vizsgálat járhat kellemetlen, feszítő érzéssel, de normális körülmények között nem szabad ilyenkor fájdalmat éreznünk. Ha mégis, mindenképpen számoljunk be róla nőgyógyászunknak. A hasi ultrahang semmilyen fájdalommal nem jár, a gél lehet kicsit hideg, de az ultrahang hullámait nem fogjuk érezni, és nem járnak veszéllyel egészségünkre.

Utána

Ha teli hólyaggal kellett megjelennünk a vizsgálaton, utána lesz lehetőségünk elmenni a toalettre. A hasunkra kent ultrahang-gélt vagy az orvos törli le papírtörlőkkel, vagy nekünk adja, és minket kér meg, hogy töröljük le magunknak. Ezután - vagy már a procedúra közben - az orvos elmondja a vizsgálat eredményét, és leletet is fog adni róla, illetve a magzatról készített felvételeket adathordó eszközre másolja. Mivel a vizsgálat teljesen biztonságos, fájdalommentes, és nem-invazív, utána nyugodtan visszatérhetünk mindennapi teendőinkhez, nem kell pihennünk vagy a szokásosnál jobban kímélnünk magunkat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)