Hogyan készüljünk a nőgyógyászati ultrahangra?

A nőgyógyászati ultrahang legtöbbször örömteli időszakhoz, a várandóssághoz kötődik. Nemcsak ekkor lehet rá szükség: ellenőrzés vagy bármilyen kismedencei elváltozás gyanúja szükségessé teheti elvégzését.

A nőgyógyászati ultrahang célja nőgyógyászati és terhességi szervi kórállapotok felismerése ultrahangos képalkotás segítségével . Két formája van, a hüvelyi és hasi úton történő vizsgálat. Hüvelyi úton történő ultrahangozásra a terhesség elején, 12.-13. hetében szokott sor kerülni, illetve bármikor, amikor a nőgyógyász a lehető legpontosabban szeretné a kismedence szerveit és elváltozásait feltérképezni.

Ilyenkor a vizsgálathoz hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdnünk, miközben a vizsgálatot végző szakember a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot húz. A vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket. A hasi vizsgálat a hason történik, szintén hanyattfekvő helyzetben. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kennek.

Előtte és közben

Ne felejtsük el gondosan megmosakodni vizsgálat előtt. Célszerű azt is tisztázni az orvossal, hogy hüvelyi-illetve hasi ultrahang fog-e készülni, mert ettől függ, hogy üres vagy teli hólyaggal kell-e megjelennünk. Nevezetesen a hüvelyi vizsgálaton üres hólyaggal érdemes megjelennünk, azaz mindenképpen menjünk wc-re, mielőtt behívnak.

Hasi ultrahangnál viszont sokat segíthet a szakembernek a telt hólyag, ezért ha ilyen vizsgálatra készülünk, igyunk előtte 4-6 pohár vizet legalább fél órával előtte. Ne aggódjunk, vizsgálat után ki fognak engedni a mellékhelyiségbe, ha szorít a szükség. Terhességi vizsgálatoknál sokszor van lehetőség arra, hogy az ultrahang-felvételt megkapjuk, ha viszünk megfelelő adathordozó eszközt, például egy üres DVD-lemezt: erről kérdezzük meg nőgyógyászunkat.

A hüvelyi vizsgálat járhat kellemetlen, feszítő érzéssel, de normális körülmények között nem szabad ilyenkor fájdalmat éreznünk. Ha mégis, mindenképpen számoljunk be róla nőgyógyászunknak. A hasi ultrahang semmilyen fájdalommal nem jár, a gél lehet kicsit hideg, de az ultrahang hullámait nem fogjuk érezni, és nem járnak veszéllyel egészségünkre.

Utána

Ha teli hólyaggal kellett megjelennünk a vizsgálaton, utána lesz lehetőségünk elmenni a toalettre. A hasunkra kent ultrahang-gélt vagy az orvos törli le papírtörlőkkel, vagy nekünk adja, és minket kér meg, hogy töröljük le magunknak. Ezután - vagy már a procedúra közben - az orvos elmondja a vizsgálat eredményét, és leletet is fog adni róla, illetve a magzatról készített felvételeket adathordó eszközre másolja. Mivel a vizsgálat teljesen biztonságos, fájdalommentes, és nem-invazív, utána nyugodtan visszatérhetünk mindennapi teendőinkhez, nem kell pihennünk vagy a szokásosnál jobban kímélnünk magunkat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra