Hogyan deríthető ki a laktózintolerancia?

Napjainkban egyre több embernek okoznak gondot a tejtermékek fogyasztását követően fellépő kellemetlen tünetek. Ha a tejtartalmú ételek után rendszeresen puffadást, hasmenést, hasi görcsöket tapasztal, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert elképzelhető, hogy panaszait laktózintolerancia okozza.

Mi okozza a tüneteket?

A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba kerülnek és a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, ilyenkor jelentkeznek az említett hasi panaszok - magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A laktózintolerancia hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható, mely csecsemők, kisgyermekek és felnőttek esetében is elvégezhető.

A laktózintolerancia tüneteiről és kezeléséről bővebben itt olvashat.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hidrogénkilégzési teszt során 25kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25kg felett pedig 50g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist.

Mit mér a teszt?

Laktózintolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

Száz felnőttből mindössze egy számít ételallergiásnak Európában, ennek ellenére önbevallás szerint húsz-negyven százalékuk sorolja magát ebbe a kategóriába. Lehet, hogy ételaverzióról van szó?

Hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

A teszt elvégzése előtti napon kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását. Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok, felnőtt esetén alkohol sem fogyasztható. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, dohányozni, rágózni és szájvizet használni. A teljes vizsgálat nagyjából két órát vesz igénybe, így gyerekeknek ajánlott enni-, innivalót, játékot készíteni ez időre.

Ha a szervezetben a laktáz enzim mennyisége lecsökken, a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni

Okozhat-e kellemetlen mellékhatásokat?

Fontos még megemlíteni, hogy laktózintolerancia esetében betegenként eltérő lehet a szervezetben lévő laktáz enzim mennyisége, ezért fordulhat elő, hogy az érintettek panaszai sem egyformán súlyosak. A vizsgálat elvégzéséhez elfogyasztott tejcukorra is eltérő reakciók jelentkezhetnek. Míg az egyik betegnél alig, vagy szinte semmilyen panaszt nem okoz, addig meglehet, hogy valakinél hasmenés jelentkezik.

Mikor nem végezhető el?

Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség, vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot. Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Ez azért fontos, mert az antibiotikum megváltoztatja a normál bélflórát , így akár álnegatív eredmény is születhet.

Forrás: Budai Allergiaközpont

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: