Hasmenésjárvány van Magyarországon

Négy megyéből jelentettek kisebb, közösségi gastroenteritis-járványokat. A jelenség nem minősül országos járványnak, de országszerte több a megbetegedés a meleg miatt.

Sokan tapasztalnak hányást, hasmenést, esetleg kisebb lázat az elmúlt napokban. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint több kisebb, közösségi gastroenteritis-járványról érkeznek jelentések négy megyéből - írja a hvg.hu a Bors Online-t idézve.

Huszonöten betegedtek meg egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban és egy Fejér megyei gyárban is 25 ember betegedett meg, ami az előbbinél 10, utóbbinál 15 százalékos arányt tesz ki.

Az calicivírus. A helytelen táplálkozás és a rossz higiéniai körülmények szintén elősegítik a tünetek megjelenését, felerősödését.

Hasmenésjárvány megelőzése: vigye le gyakran a szemetet

A lángos, a dinnye és a sárgabarack is meghajthat, de a lenyelt strandvíztől is kaphatunk hasmenést. A gyerekeknél különösen ügyelni kell a veszélyekre, mert ők ki is száradhatnak a hasmenés miatt. A diéta és a sok folyadék általában elegendő gyógymód, de ha a tünetek egy nap után sem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni.

A megelőzésben segít a gyakori kézmosás, az élelmiszerek gyors hűtőbe rakása, a szemetes gyakori ürítése, valamint ha kerüljük a zsíros, gyorsan romló ételek fogyasztását.

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha valakinek naponta háromnál többször van széklete, és az a megszokottnál hígabb. ide kattintva olvashatja el!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)