Figyeljünk a testünk jelzéseire!

Egyes tanulmányok szerint Magyarországon többen szenvednek a hiperaktív hólyag tüneteitől, mint az sejtenénk. Mit is ez a betegség, és milyen tünetei vannak? Erről kérdeztük Dr. Balogh Katalint a II. sz. Belgyógyászati klinikán.

Mit értünk hiperaktív hólyag alatt?

Hiperaktív a húgyhólyag, amikor akkor is vizeletürítési ingert jelez a számunkra, amikor még nincs is annyi vizelet a hólyagunkban, ami a normál vizeletürítési ingert kiváltaná. Ilyenkor sürgető vizelési inger jelentkezik, amelyet izomgyengeség esetén a húgycső nem tud megtartani és így könnyen elcsöppenhet a vizelet, vagyis késztetéses inkontinencia jön létre. Tipikus példája ennek az, amikor valaki tudja hazafelé menet, hogy vécére kell mennie, de még időbe telik, míg hazaér. Ahogy közeleg az ajtónyitás, illetve a kulcs a zárba kerül, tűrhetetlen, sokszor kontrollálhatatlan vizeletürítési inger lép akcióba, és ilyenkor sokszor történhet baleset is.

Férfiaknál vagy nőknél gyakoribb?

A nők hólyagkapacitása anatómiailag is általában kisebb, mint a férfiaké, ezért érzékenyebb a nők hólyagja. Ha egy nőnek utazás közben már sürgető vizeletürítési ingere van, jobban tesszük, ha megállunk és engedünk a hólyag sürgető ingerének, máskülönben az egész család rosszul járhat...

Minek a következtében alakulhat ki a nagyfokú hólyaggyengeség?

Ha nem figyelünk testünk jelzéseire, hólyagunkat rendszeresen túltágítgatjuk, nem megyünk el vizeletet üríteni már az első ingerre, hanem tartogatjuk (ugyan minek is?) a vizelet formájában kiürülő salakanyagot, az gyengíti mind a húgycső, mind a hólyag izomzatát, és arra szoktatja a testünket, hogy ilyen erőteljes, sürgető ingereket alkalmazzon, hátha arra majd jobban odafigyelünk. Olyan, mintha felhangolnánk az inger intenzitását. Ráadásul a pangó vizelet táptalaj a felszálló fertőzéseknek, így könnyen tud kialakulni hólyaggyulladás, ami a sürgető vizelési ingerek még gyakoribbá válásához vezet.

Melyek a gáti gyengeségből eredő tünetek?

Első fokú gyengeségi tünetek a húgycső területén a stressz inkontinencia, azaz megnövekedett hasűri nyomás hatására (köhögés, tüsszentés stb.) a vizelet akaratlanul elcsöppen. Eleinte csak egy-két csepp ürül, de ez akár a teljes hólyagtartalom kiürüléséhez is vezethet. A hátsó záróizom területén a külső aranyerek megjelenése, szél- és széklettartási problémák, illetve nőknél a hüvelygyengeség, ami gyakran úgy jelentkezik, hogy levegő áramlik a hüvelybe és az onnan hanghatással távozik. Férfiaknál gátizom gyengeségi tünet lehet a merevedés szögének csökkenése, illetve az, ha egy férfi már csak ülve tud vizeletet üríteni. Ezek a tünetek fokozódni is tudnak, ha időben nem teszünk ellene, azaz nem erősítjük meg a gátizmainkat. Ilyenkor nőknél szervsüllyedéses panaszok alakulnak ki: hólyagsérv, végbélsérv és méhsüllyedés.

Mi a számottevő különbség a hiperaktív hólyag és a stresszinkontinencia között?

Stresszinkontinencia során a hasűri nyomás fokozódása váltja ki a vizeletvesztést, normál vizeletürítési inger mellett, míg hiperaktív hólyag esetén sürgető vizelési inger jön létre külső behatástól függetlenül. Nem ritka, hogy valakinek már attól sürgetve ürítenie kell, ha tudja, hogy most elindul otthonról, sőt a városban járva már ismeri, melyek azok a helyek, ahol mellékhelyiséget talál, mert tudja, nem fogja kibírni vizeletürítés nélkül. Minél jobban izgul, hogyan fogja megoldani ezt a helyzetet, annál gyakrabban jelentkezik a tünet. Így ördögi kör indul be, amelyet igen nehéz később megszakítani.

Mire kell odafigyelni a hólyaggyengeséggel küzdőknek?

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! A testükre és a lelkükre. Figyeljük a testünk jelzéseire: Ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünkön állandóan ki kell mennünk üríteni, otthon pedig sosincs ilyen szaladgálásos késztetésünk, gondolkodjunk el rajta, mitől is vagyunk stresszesek napközben, mi az, amiből a hólyagunk ki akar menteni minket... és ha rájöttünk, hát hallgassunk a hólyagunkra! Oldjuk fel a napközbeni feszültségeinket, tanuljuk meg elengedni a stresszt magunk mellett, próbáljuk meg jól érezni magunkat munkánk közben is.

Milyen életmódbeli változások ajánlottak?

Már az első vizeletürítési inger hatására ürítsük ki a hólyagunkat, ne tartogassuk a vizeletet "jobb napokra".

Milyen ételt, italt nem ajánlott fogyasztani a hólyaggyengeségben szenvedő betegnek?

Érdemes kerülni a vízhajtó hatású ételek-italok fogyasztását (pl. dinnye, kávé, alkohol), mert ezek fokozzák a tünetek gyakoriságát. Ugyanakkor egy tipikus rossz szokás az, ha valaki azért nem iszik napközben folyadékot, mert akkor attól sokszor kell vécére mennie. A vesénknek és egész szervezetünknek szüksége van legalább napi 1,5-2 liter folyadékra (nyári kánikulában még többre is). Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, de figyeljünk a szervezetünk jelzéseire, így elkerülhetjük a problémákat.

Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

Panasz esetén mindig javasolt az urológiai kivizsgálás. Léteznek hólyagrelaxáló gyógyszeres kezelések, súlyos esetekben inkontinencia-műtétek, de én mindig annak a híve vagyok, hogy tanulással megtapasztalhatjuk a testünk működését, a gyenge területeket megerősíthetjük gátizomtréninggel, így az önbizalmunk is megnő, és az ördögi kört meg tudjuk szakítani. Fontos továbbá, hogy megfelelő szokásokkal működtessük testrészeinket, így a hólyagunkat is.

További információ: www.bkatus.fw.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: