Fény derült a láz eredetére

A láz a szervezet gyulladásra adott válasza, és a prosztaglandin nevű jelző vegyülettel áll összefüggésben. Kimutatták, pontosan hol termelődik, mert új generációs gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé.

Egy aszpirin bevételekor gátlás alá kerül a prosztaglandintermelés. A gyulladás összes tünete egyszerre mérséklődik, beleértve a lázat, a fájdalmat és az étvágytalanságot is. Ám nem mindig jelent előnyt megszabadulni valamennyi panasztól - ugyanis okkal produkálja őket a szervezet.

A láz egyetlen konkrét tünete az, ha a testhőmérséklet 38,2 Celsius fok fölé szökik. Emellett hidegrázás és borzongás akkor jelentkezhet, ha a láz nem lassan, hanem gyorsan fut fel. A nagyon magas testhőmérséklet kiválthat eszméletvesztést és aluszékonyságot is, és ronthatja a légzési funkciókat. Ha a láz nagyon magasra emelkedik, akkor már idegrendszeri tünetek - például fokozott görcskészség - is jelentkezhetnek. Ez utóbbi az oka annak, hogy például kisgyermekeknél a magas, 38,5 Celsius fok fölé emelkedő láz semmi esetre sem engedhető meg. Olvasson tovább ! "Előfordulhat, hogy az ember meg akarja szüntetni az étvágytalanságot, viszont megtartaná a lázat. Súlyos fertőzés esetén a láz jó dolog" - magyarázta David Engblom, a svédországi Linköpingi Egyetem oktatója, aki 11 évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor azonosította a prosztaglandin E2 szerepét a láz kialakulásában. Ezek a jelzőmolekulák nem jutnak át a vér-agy gáton , aminek a feladata az agy védelme a kockázatos anyagoktól. Engblom kimutatta, hogy két enzim szintézisének útján az agy vérereiben is létre tud jönni ez a vegyület, ami aztán a hipotalamuszba, a test hőközpontjába áramlik.

A kutatócsapat korábban már papírra vetette az egyszerű folyamatot a lázzal kapcsolatban, ám eddig nem sikerült bizonyítani, mi ennek a jelentősége a való életben. A prosztaglandinok a vér-agy gáton belül jönnek létre" - fogalmazott Engblom.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)