Életveszélyes állapotot jelezhet a sárga bőr

Ha bőrünk besárgul, nem érdemes tétovázni és arra várni, hogy majd elmúlik, azonnal irány az orvos - erre figyelmeztet egy 52 éves skót nő esete.

Az 52 éves Julie Nicholson állapota tavaly márciusban egyik pillanatról a másikra fordult válságosra. A férje vette észre, hogy először a nő szeme, majd bőre lett "aranysárga". Ezt először annak tulajdonították, hogy a napi 15 órás munka miatt dehidratálttá válhatott. Ám hiába pótolta a folyadékveszteséget, Nicholson bőre egyre sárgább lett. Ugyan nem érezte magát betegnek, mégis elment az orvoshoz, aki azonnal vérvételre küldte. "Ekkor már olyan sárga voltam, mint Marge Simpson a Simpson családból. Nagyon ijesztő volt" - mesélte a Skóciából származó nő a bbc.com-nak.

epevezeték-elzáródás
Intő jel, ha a szemfehérje besárgul. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Amíg az eredményekre várt, Nicholson visszament dolgozni - egy italgyártó óriáscéghez -, mert alapvetően jól érezte magát. Az orvosa hívta fel azzal, hogy azonnal menjen kórházba, ahol előbb ultrahang-, majd CT-vizsgálatot végeztek rajta. Ezek kimutatták, hogy elzáródott az epevezetéke. Az is kiderült, hogy az elzáródást daganat okozta - és mivel az orvosok valószínűsítették, hogy rosszindulatú elváltozásról lehet szó - azonnali műtétet javasoltak.

"Tájékoztattak róla, hogy a Whipple-műtét kockázatos, az érintettek körében nagy a halálozási arány" - idézi a bbc.com Nicholsont, akinek az összetett beavatkozás során eltávolították a hasnyálmirigye felét, az epehólyagját, az epevezetékét és a vékonybele egy részét. Ezután az intenzív osztályra került: összesen egy hónapot töltött kórházban. Kemoterápiás kezelést is kapott, állapota annyira súlyos volt, hogy keret nélkül nem volt képes önállóan járni. Összesen 16 kilót fogyott.

A sárgaságot a legtöbbször az újszülöttekkel kapcsolatban szoktuk emlegetni, pedig felnőttkorban is kialakulhat. Önmagában nem betegség, hanem valamilyen más, mélyben meghúzódó probléma tünete. Akkor jelentkezik, amikor a normál bilirubin-anyagcserével, vagy annak kiválasztásával problémák adódnak. Mivel ez hosszadalmas és bonyolult folyamat, bármelyik szinten is történik a zavar, mindenképpen sárgaságot okozhat.

Nicholson elmondta: férje mentette meg az életét. A férfi szerint az volt a "szerencse", hogy felesége besárgult, különben nem vették volna észre, hogy nagy a baj, mert a nő nem érezte magát rosszul. Amikor hazatért a kórházból, férje három hónap szabadságot vett ki, hogy ápolhassa. Idén nyáron kezdett erőre kapni, augusztusban például már részt vett egy 216 km-es gyalogláson, ami Skócia nyugati partjától a keleti partjáig vezetett.

Az epevezeték-elzáródást komolyan kell venni

Az epevezetékek vékony csövek: fő feladatuk, hogy az epehólyagból és a májból a vékonybélbe vezessék az emésztést elősegítő epét. Epevezeték-elzáródást nem csak daganat okozhat, sőt, valójában ez a ritkább eset. Gyakrabban áll epekő - amikor az epében lévő vegyületek megszilárdulnak, megkövülnek -, vagy megnagyobbodott nyirokcsomó a háttérben.

Az epevezeték elzáródása azzal jár, hogy a sárga epefesték (bilirubin) szintje megemelkedik a vérben, ez okozza a sárgaságot, ami először a szemfehérjét érinti, súlyosabb esetben viszont a bőrt is elszínezi. Utóbbi intő jel, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)