D-vitaminnal valóban megelőzhetők az autoimmun betegségek?

A D-vitamin-tartalmú készítményeket sokan csodaszernek tekintik, amelyek minden bajra gyógyírt jelentenek. Ám ez nincs így.

A D-vitamin-tartalmú készítmények szedése különösen az őszi-téli időszakban fontos, amikor szervezetünk kellő mennyiségű napfény híján nem jut elegendő D-vitaminhoz. Sokan azonban nem a D-vitamin célzott pótlására szedik ezeket, hanem számos, állítólagos egészségügyi előnyük emiatt, amelyek továbbra sem bizonyítottak. Például azért, mert abban bíznak, hogy a D-vitamin-kiegészítőkkel megelőzhető számos betegség, beleértve bizonyos autoimmun állapotokat is. Egy, a British Medical Journal (BMJ) folyóiratban megjelent tanulmány éppen ennek eshetőségét járja körül - számolt be róla a Harvard Health Publishing.

D-vitamin autoimmun betegségek
A legjobb természetes D-vitamin-forrás a napfény. Forrás: Getty Images

Immunrendszerünk optimális körülmények között megvédi szervezetünket a különféle kórokozók - vírusok, baktériumok, paraziták - támadásától, de ha ez mégsem sikerül, viszonylag gyorsan és magától legyőzi az esetleges fertőzéseket. Amikor azonban valamilyen autoimmun állapot alakul ki, immunrendszerünk a szervezetünk ellen fordul: idegenként azonosítja a saját sejteket, megtámadja azokat. Az autoimmun betegségek - amelyek lehetnek rendszerbetegségek, de érinthetnek egy-egy szervet is - hátterében álló okok rendkívül változatosak, sok esetben nem is sikerül pontosan azonosítani ezeket.

Vitaminszintünk ellenőrzésére csináltassunk laborvizsgálatot, illetve beszéljünk háziorvosunkkal arról, hogy hogyan tudjuk magunkat ezen a téren is rendbe szedni. Addig is az alábbi lista egyértelműbbé teheti, hogy van-e D-vitamin-hiányunk vagy sem.

A D-vitamin nem Jolly Joker

Eddigi kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin kölcsönhatásba léphet az immunsejtekkel, és befolyásolhatja a gyulladást szabályozó gének működését. Az viszont már egészen más kérdés, hogy pótlásával elkerülhetők-e az egyes autoimmun betegségek.

A BMJ-ben most megjelent tanulmányhoz 25 ezer idősebb felnőtt adatait vették alapul. Őket véletlenszerűen sorolták csoportokba. Egy részüket arra kérték, hogy szedjenek 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint - ez magasabb, mint a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség, de alacsonyabb, mint a felső határérték, amely 4000 NE -, a kontrollcsoport tagjai pedig placebót kaptak. Egy másik csoport tagjait pedig arra kérték, hogy vigyenek be a szervezetükbe napi 1000 milligramm omega-3 zsírsavat. A kontrollcsoport tagjai megint csak placebót kaptak. Öt év elteltével megvizsgálták a résztvevőknél újonnan diagnosztizált autoimmun betegségeket.

Mi derült ki?

A kutatók megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél, akik D-vitamin-kiegészítőt szedtek, valamivel kisebb volt azautoimmun betegségekkialakulásának kockázata: 123 embernél alakult ki valamilyen autoimmun betegség, míg a kontrollcsoport tagjai közül 155 embernél. Ami véleményük szerint ezer emberre vetítve nem jelent igazán jelentős különbséget.

A résztvevőknél leggyakoribb újonnan diagnosztizált autoimmun betegség a reumatoid arthritis, a polymyalgia rheumatica és apikkelysömörvolt. Egyetlen autoimmun betegség kialakulását sem sikerült megbízhatóan megelőzni a D-vitamin-pótlással, a kutatók csak az összes autoimmun betegség számát tekintve látták a D-vitamin szedésének némi előnyét. Az omega-3 zsírsavakat kapók esetében nem volt alacsonyabb a megerősített autoimmun betegségek kockázata.

Az eredmények nem tekinthetők teljesen relevánsnak, mert a vizsgálat egyrészt önbevalláson alapuló esetekre támaszkodott, másrészt idősebb felnőttek vettek részt benne (átlagéletkoruk 67 év volt), miközben a leggyakoribb autoimmun betegségek némelyike - mint például a lupusz vagy a reumatoid arthritis - jellemzően fiatal felnőttkorban kezdődik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)