Bajt okozhat a medence a szívbetegeknek

Az úszómedencék éjszakai fényrendszere megzavarhatja a beültetett szívgyógyászati segédeszközök, köztük a defibrillátorok és pacemakerek működését, derült ki egy esettanulmány-sorozatból.

Az úgynevezett beültetett kardioverter defibrillátorok (ICD-k), köztük a szívritmus-szabályzók működését negatívan befolyásolhatják az úszómedencék éjszakai megvilágításáért felelős fényrendszerek működéséből fakadó elektromos hullámok, figyelmeztetnek a kutatók.

A ismert bejelentett esetek kizárólag fiatal (8-23 év közötti) aritmiás betegeket érintettek, de ez nem jelenti azt, hogy idősebb korban ne fordulhatna elő hasonló probléma. "Nem szeretnék vészmadár lenni, mert úgy gondolom, hogy sokkal több esetről lenne már tudomásunk, ha a medencék világítórendszeréből származó elektromos hullám valóban gyakran okoznának interferenciát" - jegyezte meg dr. Daniel Shmorhun, az austini Közép-Texasi Dell Gyermek-egészségügyi Központ kardiológus munkatársa.

"A beültetett úszómedencében tartózkodott" - folytatta dr. Shmorhun. "Mikor a medencében tartózkodtam, és éppen a víz alatti lámpától készültem elrugaszkodni, mikor hirtelen sokkszerű hatást éreztem a szívem körül" - mesélte el a szokatlan élményt az egyik fiatal páciens.

A víz nagyon jól vezeti az áramot, ezért a fényrendszerből kiszivárgó elektromos hullám aktivitást könnyen felerősítheti a medence vize, magyarázta a jelenség hátterét Shmorhun. Az aritmia, más szóval rendszertelen szívverés krónikus állapot, melyet a szívműködés normálistól eltérő elektromos impulzusai okoznak. A betegség enyhébb esetei nem okoznak egészségi problémákat, de súlyosabb formában akár életveszélyes is lehet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)