Aranyeres leszek? A családom genetikájában van

Egy családban bárkinél előfordulhat aranyér. Kialakulásának hátterében – a genetikai hajlam mellett – főként az egészségtelen életmód áll. Ugyanakkor nem kell fatalistának lenni a genetikai hajlam miatt, mert az aranyér kockázata tanult viselkedéssel jelentősen csökkenthető. Mutatjuk, hogyan.

Az aranyérbetegség nemtől, kortól függetlenül meglehetősen széles tömegeket érint. Jellegzetes civilizációs betegségről van szó ugyanis, amely a felnőttek akár 70-80 százalékánál is jelentkezhet. Főként a városi lakosság körében tapasztalható a mozgásszegény életmód, a stressz, a tápanyagokban és élelmi rostokban szegény, zsírokban és finomított cukrokban gazdag étrend, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás következményeként. Ezen tényezők által kiváltott betegségeket nevezzük civilizációs betegségnek, amilyen az aranyér is.

családi ebéd, konyha, sütés, nagypapa, nagymama, apa
A genetikai hajlam fontos, de nem egyedüli kockázati tényező az aranyeresség kialakulása kapcsán. Fotó: Getty Images

Kitágult vénás párna

Aranyere minden embernek van, de nem mindenkinek lesz aranyérbetegsége. Az aranyér egy vérhálózattal sűrűn bevont visszérfonat a végbélnyílás közelében, amely a végbélműködés és a székletürítés szabályozásában játszik szerepet. Aranyérbetegségről akkor beszélünk, ha ez a vénás „párna” kitágul. A megnagyobbodott csomók elhelyezkedése alapján két változatát különböztetjük meg: a belső és külső aranyeret. Súlyosság tekintetében pedig négy stádiumot különíthetünk el. A legsúlyosabb, 3-as és 4-es stádiumot állandósuló fájdalom és a végbélnyílásban tapasztalt idegentestérzés, intenzív végbélvérzés, nehezített széklettartás jellemzi, és mindenképpen orvosi kezelést igényel.

30 éves korra sokan megtapasztalják

Az aranyér kiváltó okaként bizonyos környezeti hatások a felelősek, amelyek fokozott vénás nyomást idéznek elő a végbél környékén. Ilyen hatás jöhet létre például a nem megfelelő életmód, az életkor előrehaladása és az erőlködéssel járó tevékenységek következtében. Utóbbi tipikusan a székrekedést kísérő erőlködés, a nehéz tárgyak cipelése vagy a köhögés. Harmincéves korára az emberek fele megtapasztalja a viszketéssel és fájdalommal járó problémát, amikor a visszérfonat erei alkalomszerűen kitágulnak, begyulladnak.

Ugyanakkor az aranyér kialakulását felgyorsíthatja, elősegítheti a genetikai hajlam is, amelyről családok hosszú sora tanúskodhat, akiknek tagjainál sűrűn fordul elő a betegség. Ennek hátterében öröklött hormonműködési zavar vagy kötőszöveti gyengeség állhat. Utóbbi azt jelenti, hogy a kötőszövet rugalmas rostjainak nem megfelelő működése miatt a kötőszövet támasztófunkciója csökken. Mindez az egészségtelen életmód, például elhízás miatt is kialakulhat. A túlzott testtömeg ugyanis nagyobb hasüregi nyomást okoz, ami a törzs vénáinak nyomását is növeli.

A terhesség és a szülés folyamata is hasonlóképpen hat: terhességnél a megnövekedett méh, illetve szülésnél az intenzív hasprés extra nyomása okozhat aranyeret. Idősebb korban is valamivel magasabb a betegség kialakulásának kockázata, mivel az életkor előrehaladtával a test szövetei, izmai egyaránt gyengülnek. Továbbá lassul a keringés, fokozódik a vénás pangás, amely a végbéltáji visszerekben is panaszt okozhat. Mindezekhez a mozgáshiány, egyes betegségek, gyógyszermellékhatások, a rostban és folyadékban szegény étrend is hozzájárul időseknél. Emellett a krónikus májbetegség vagy végbéldaganat ugyancsak okozhat aranyeret.

Megelőzhető, de kezelhető is

Az aranyér kialakulása megelőzhető, még azoknál is, akiknek családjában gyakrabban fordul elő aranyeresség. A szabály igen egyszerű, viszont némi erőfeszítést igényel: étkezzünk egészségesebben, mozogjunk többet! A bőséges folyadékbevitellel, rostokban gazdag táplálékok fogyasztásával és rendszeres testmozgással elkerülhető a hosszas erőlködés a vécén. Érdemes csökkenteni a sófogyasztást is, hiszen a túlzott mennyiségű só visszatartja a keringésben a folyadékot, ami a végbélben – és másutt is! – a visszerek duzzanatát okozza. Ha beüt a baj, a panaszok súlyosságától függően ajánlott valamely aranyér elleni krém és kúp használata, erős tünetek esetén pedig érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A különböző, vény nélkül is kapható készítmények általában nem szüntetik meg az alapproblémát, viszont enyhítik a fájdalmat, a kellemetlen égő, viszkető érzést. Illetve bizonyos készítmények gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatásúak is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: