A vércsoporttól függ a szívbetegség?

Az A, a B és az AB vércsoport egy friss tanulmány szerint enyhén fokozza a szívproblémák kialakulásának veszélyét.

A szakértők hozzátették: a genetikailag kódolt hátrány egészséges életmóddal, azaz kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással és karban tartott vérnyomással, koleszterinszinttel, illetve megfelelő testsúllyal csökkenthető.

"Az eredményeink alapján a vércsoport valóban a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője lehet" - erősítette meg dr. Lu Qi, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora. "Mindenkinek egészséges életmódot ajánlunk, de bizonyos vércsoportok esetében kiemelt figyelemre van szükség" - tette hozzá. A beszámoló az című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg. Bár ok-okozati összefüggést nem sikerült alátámasztani a vércsoport és a szívbetegségek között, a statisztikai összefüggés egyértelmű.

Dr. Qi és csapata több mint 60 000 nő adatait vette górcső alá, akik a kórházi ápolók egészségi állapotát vizsgáló felmérésben vettek részt, illetve 17 ezer olyan személyét, akik szintén egészségügyi dolgozók követéses elemzéséhez szolgáltattak információt. A 30 és 75 év közötti alanyokat több mint 20 éven át figyelemmel kísérték. A kutatók rájöttek, hogy a legritkább, AB vércsoportú embereknek 23 százalékkal nagyobb esélyük vagy a szívbetegségre a nullásokhoz képest. Ez az arány B vércsoport esetén 11 százalék, míg A-nál 5 százalék. Az egyesült államokbeli népesség 7 százaléka AB, míg 43 százaléka nullás vércsoportú.

A vércsoport jelentette kockázat becslésére dr. Qi és kollégái számoltak az olyan faktorok módosító hatásával is, mint az étrend, a kor, a súly, a nem, a rassz, a dohányzás, a menopauza és a kórtörténet. A kutatásban résztvevők többsége fehér volt, így az eredményekről nem lehet tudni, hogy kiterjeszthetőek-e valamennyi népcsoportra, miként az sem világos, hogy a vércsoport pontosan hogyan játszhat szerepet a problémák kialakulásában.

Erős a feltételezés, miszerint az A-s vércsoport magas "rossz" koleszterinszinttel, azaz LDL-értékkel társul, míg a nullás rögképződést akadályozó anyagot tartalmazhat."Korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a nem nullás vércsoport növeli a koszorúér-megbetegedés esélyét, így nem meglepőek az eredmények" - mondta dr. Gregg Fonarow, a Kalifornia Egyetem kardiológusa, aki úgy véli, hogy a vércsoport több módon is fokozhatja a kockázatot. Kulcsfontosságú lehet, hogy az említett esetekben valóban magasabb a koleszterinszint és valószínűbb a rögképződés, ráadásul a gyulladásra adott immunválaszok is eltérhetnek ettől függően.

"A most feltárt kockázat minimális. Továbbra is a kor, a vérnyomás, a koleszterinszint, a dohányzás, a cukorbetegség és a többi ismert tényező marad a megelőzés középpontjában" - összegezte dr. Fonarow.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: