A vashiány ezért okozhat nagy bajt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség, minden harmadik embert érint a Földön. A problémára november 26-án, a vashiány napján hívják fel a figyelmet.

Vashiány bárkit érinthet, az emberek azonban többnyire nem észlelik időben testük jelzéseit, gyakran csak akkor tesznek ellene vagy fordulnak orvoshoz, amikor már az egészségük megromlott. Ezért annak ellenére, hogy a vashiány súlyos következményekkel járó globális probléma, jelentősen aluldiagnosztizált állapot. Hogy erre felhívják a figyelmet, november 26-át a vashiány napjának jelölték ki. A kezdeményezés 2015-ben indult, Magyarországgal együtt már 25 országban bevezették., illetve több nemzetközi betegszervezet és szakmai szervezet is támogatja.

A vashiány kellemetlen következményei Nemcsak a fáradékonyság vagy a hajhullás, hanem olyan szokatlan tünetek is vashiányra utalhatnak , mint a nyugtalan láb szindróma vagy a jeges ételek utáni sóvárgás. Az öngyógyítás viszont veszélyes.

A vashiány napja kezdeményezés célja, hogy:

  • felhívja a figyelmet a vashiányra, amely világméretű probléma;
  • segítse a korai felismerést a vashiányra utaló jelek, tünetek ismertetésével;
  • bemutassa, hogy kik a különösen veszélyeztetettek;
  • kiemelje a megelőzés és kezelés fontosságát a vashiány okozta egészségkárosodások minimalizálására.

Miért fontos szervezetünknek a vas?

A vas elengedhetetlen a vérképzéshez , szívünk és izmaink megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességünk, valamint fizikális és mentális energiaszintünk fenntartásához, azaz a vas nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez.

Az állandó fáradtság is a vashiány egyik tünete lehet. Fotó: Getty Images
Az állandó fáradtság is a vashiány egyik tünete lehet. Fotó: Getty Images

A vashiány azonban nagyon gyakori probléma, minden harmadik embert érint a Földön. Európában minden harmadik menstruáló nő, négy várandós közül három, illetve a kisgyermekek közel fele vashiányos. A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység pedig a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti.

Hiányállapot esetén többféle tünet is jelentkezhet. Egy európai felmérés szerint a vashiányos betegek az orvosnál elsőként említik:

  • a tartós fáradtságot (79 százalék);
  • a sápadtságot (38 százalék);
  • a koncentrálóképesség csökkenését (30 százalék);
  • valamint a nők erős menstruációs vérzésről panaszkodnak (28 százalék).

A vezető panaszokon kívül számos egyéb tünet is utalhat vashiányra: sokan tapasztalnak fejfájást , halláscsökkenést, légszomjat, memóriazavart, libidócsökkenést. Hiányra utalhat ezek mellett az ajkak berepedése, fekélyek a szájban, sérülékennyé vált bőr, töredezett köröm, hajhullás. A felsoroltak mellett egészen furcsa panaszok is jelentkezhetnek miatta, ilyen például a hidegérzékenység, a nyugtalan láb szindróma, illetve sóvárgás akár ehetetlen dolgok után.

Megelőzni a legjobb a hiányt

A vashiány jelentősen befolyásolja az életminőséget, a teljesítőképességet, kezeletlenül pedig a szervezet összeomlásához vezethet. Következményei személyenként eltérőek, de az ásványi anyag hiánya mindenképpen gyengébbé tesz bennünket, súlyosbítja a krónikus betegségeket, növeli a megbetegedések és halálozások arányát, kisgyermekeknél jelentősen rontja a szellemi és a mozgásfejlődést. Tartósan fennálló vashiányban a vasraktárak idővel kiürülnek, ami vashiányos vérszegénységhez vezet, mely életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő állapot.

Az emberek átlagosan 9 hónappal a vashiányos tünetek jelentkezését követően fordulnak orvoshoz. Pedig a tünetek felismerésével az időben elkezdett, kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozás önmagában is enyhítheti a hiányt, de szükséges lehet a vasat szájon át történő vaspótlással kiegészíteni. Ha ezzel sem enyhíthető a hiányállapot, intravénás (injekciós vagy infúziós) vasterápiával a vashiány és anémia sikeresen kezelhető.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)