A vashiány ezért okozhat nagy bajt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség, minden harmadik embert érint a Földön. A problémára november 26-án, a vashiány napján hívják fel a figyelmet.

Vashiány bárkit érinthet, az emberek azonban többnyire nem észlelik időben testük jelzéseit, gyakran csak akkor tesznek ellene vagy fordulnak orvoshoz, amikor már az egészségük megromlott. Ezért annak ellenére, hogy a vashiány súlyos következményekkel járó globális probléma, jelentősen aluldiagnosztizált állapot. Hogy erre felhívják a figyelmet, november 26-át a vashiány napjának jelölték ki. A kezdeményezés 2015-ben indult, Magyarországgal együtt már 25 országban bevezették., illetve több nemzetközi betegszervezet és szakmai szervezet is támogatja.

A vashiány kellemetlen következményei Nemcsak a fáradékonyság vagy a hajhullás, hanem olyan szokatlan tünetek is vashiányra utalhatnak, mint a nyugtalan láb szindróma vagy a jeges ételek utáni sóvárgás. Az öngyógyítás viszont veszélyes.

A vashiány napja kezdeményezés célja, hogy:

  • felhívja a figyelmet a vashiányra, amely világméretű probléma;
  • segítse a korai felismerést a vashiányra utaló jelek, tünetek ismertetésével;
  • bemutassa, hogy kik a különösen veszélyeztetettek;
  • kiemelje a megelőzés és kezelés fontosságát a vashiány okozta egészségkárosodások minimalizálására.

Miért fontos szervezetünknek a vas?

A vas elengedhetetlen a vérképzéshez, szívünk és izmaink megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességünk, valamint fizikális és mentális energiaszintünk fenntartásához, azaz a vas nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez.

Az állandó fáradtság is a vashiány egyik tünete lehet. Fotó: Getty Images
Az állandó fáradtság is a vashiány egyik tünete lehet. Fotó: Getty Images

A vashiány azonban nagyon gyakori probléma, minden harmadik embert érint a Földön. Európában minden harmadik menstruáló nő, négy várandós közül három, illetve a kisgyermekek közel fele vashiányos. A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység pedig a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti.

Hiányállapot esetén többféle tünet is jelentkezhet. Egy európai felmérés szerint a vashiányos betegek az orvosnál elsőként említik:

  • a tartós fáradtságot (79 százalék);
  • a sápadtságot (38 százalék);
  • a koncentrálóképesség csökkenését (30 százalék);
  • valamint a nők erős menstruációs vérzésről panaszkodnak (28 százalék).

A vezető panaszokon kívül számos egyéb tünet is utalhat vashiányra: sokan tapasztalnak fejfájást, halláscsökkenést, légszomjat, memóriazavart, libidócsökkenést. Hiányra utalhat ezek mellett az ajkak berepedése, fekélyek a szájban, sérülékennyé vált bőr, töredezett köröm, hajhullás. A felsoroltak mellett egészen furcsa panaszok is jelentkezhetnek miatta, ilyen például a hidegérzékenység, a nyugtalan láb szindróma, illetve sóvárgás akár ehetetlen dolgok után.

Megelőzni a legjobb a hiányt

A vashiány jelentősen befolyásolja az életminőséget, a teljesítőképességet, kezeletlenül pedig a szervezet összeomlásához vezethet. Következményei személyenként eltérőek, de az ásványi anyag hiánya mindenképpen gyengébbé tesz bennünket, súlyosbítja a krónikus betegségeket, növeli a megbetegedések és halálozások arányát, kisgyermekeknél jelentősen rontja a szellemi és a mozgásfejlődést. Tartósan fennálló vashiányban a vasraktárak idővel kiürülnek, ami vashiányos vérszegénységhez vezet, mely életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő állapot.

Az emberek átlagosan 9 hónappal a vashiányos tünetek jelentkezését követően fordulnak orvoshoz. Pedig a tünetek felismerésével az időben elkezdett, kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozás önmagában is enyhítheti a hiányt, de szükséges lehet a vasat szájon át történő vaspótlással kiegészíteni. Ha ezzel sem enyhíthető a hiányállapot, intravénás (injekciós vagy infúziós) vasterápiával a vashiány és anémia sikeresen kezelhető.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső