A testhőmérséklet is hatással lehet az élethosszra

Az átlagos testhőmérséklet is befolyásolhatja az élethosszt - derült ki egy frissen publikált állatkísérlet eredményeiből.

A testhőmérséklet nagyobb hatással lehet az élettartamra, mint az anyagcsere sebessége - állítja a MedicalXpress oldalán is közzétett tanulmány. A két tényező egészségre gyakorolt hatásait egy szokatlan állatkísérlet segítségével próbálták különválasztani, hogy kiderüljön, a lassabb emésztéshez, vagy az alacsonyabb testhőhöz köthető-e a pozitív hatás.

Meddig tolható ki az emberélet hossza? Egy korábbi tanulmány szerint az emberi élethossz még mindig nem érte el végső határát.

Az anyagcsere vagy a testhő hatása a fontosabb?

Az anyagcsere és a várható élettartam közötti kapcsolatot számos kutatás vizsgálta már a közelmúltban. Egyes megfigyelések szerint az állatvilágban a gyorsabb anyagcserével rendelkező állatfajok hamarabb elpusztulnak, mind a lassabb emésztésűek. Többségében azok a tevékenységek, amelyek az anyagcsere gyorsulását eredményezik (például a sportolás, kalóriaszegény diéta), az egészségünkre is jó hatással vannak, így az élethosszunkat is megnyújthatják. A lassabb anyagcsere azonban alacsonyabb testhőmérséklettel is jár, a gyorsabb pedig egy kicsivel magasabbal. A kutatók így nem voltak biztosak benne, hogy az anyagcsere gyorsasága, vagy pedig az azzal összefüggésbe lévő testhőmérséklet-változás járul hozzá a hosszabb élettartamhoz.

A testhőmérséklet és az élethossz kapcsolatát vizsgálta egy kutatás. Fotó: Getty Images
A testhőmérséklet és az élethossz kapcsolatát vizsgálta egy kutatás. Fotó: Getty Images

A Nature Metabolism című folyóiratban közzétett, friss kutatás erre kereste a választ. A tanulmányban a kutatók olyan helyzetet teremtettek, melynek során az anyagcsere sebessége és a testhőmérséklet a megszokottal ellentétesen mozgott. A vizsgálati időszak alatt hörcsögöket és egereket tartottak az átlagosnál magasabb hőmérsékletű környeztben, melynek hatására az anyagcseréjük lelassult. Testhőmérsékletüket időnként ventillátorok működtetésével szabályozták, hogy kiderítsék, a testhőmérséklet, vagy az anyagcsere gyorsasága a fontosabb az élethossz tekintetében.

Zhao Zhijun, a Wenzhou Egyetem munkatársa szerint a speciális eljárás segíthet eldönteni, hogyan befolyásolja az állatok élethosszát az átlagos testhőmérséklet. A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, ez az érték sokkal mérvadóbb volt az állatok élethosszának tekintetében, mint az anyagcsere sebessége. Persze mindez még nem jelenti azt, hogy az embereknél is megfigyelhető efféle összefüggés, a kutatók további vizsgálatokat sürgetnek ezért a témában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra