A pajzsmirigyzavar kevésbé ismert tünete

A pajzsmirigyzavarok tünetei igen változatosak, hiszen a szerv által termelt hormonok szintjei az egész test működésére hatással vannak.

Hajhullás, menstruációs zavarok és váratlan testsúlyváltozás esetén sokan egyből pajzsmirigyproblémára gyanakodnak, ám azt már kevesebben tudják, hogy akár a csontritkulást is okozhatja a mirigy elégtelen vagy túlzott hormontermelése. A részleteket Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpontpajzsmirigyspecialistája ismerteti.

Miért lép fel csontritkulás?

Acsontritkuláskialakulása a túl lassú csonttermelődésre, a túl gyors csontpusztulásra, valamint a rossz minőségű csontok képződésére vezethető vissza. A csontritkulás tehát akkor jelentkezik, amikor a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése. A nőknél leggyakrabban klimax után alakul ki a csontritkulás, amikor lecsökken az ösztrogén mennyisége - az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében. Emellett az anorexia, bizonyos felszívódási zavarok és autoimmun betegségek, illetve egyes endokrinológiai problémák - például a mellékvesekéreg túlműködése, a pajzsmirigyzavar vagy a mellékpajzsmirigy betegsége - is megnöveli a csontritkulás esélyét. Ilyenkor másodlagos csontritkulásról beszélünk.

csontritkulás, pajzsmirigybetegség, pajzsmirigyzavarok, endokrinológiai problémák,
csontritkulás, pajzsmirigybetegség, pajzsmirigyzavarok, endokrinológiai problémák,

Pici szerv, sok gond

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, amelynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. Ez utóbbi a PTH (parathormon) termelődéséért felelős, ami a kalcium szintjét növeli, a foszforét pedig csökkenti. Ha csökken a kalciumszint, úgy a PTH szintje megnő, és a szervezet kompenzálásként a csontokból vonja el az ásványi anyagokat. Ez pedig csontritkulást és rossz minőségű csontokat eredményez.

A pajzsmirigyzavar legrosszabb következményéről itt olvashat!

Viszont nemcsak a mellékpajzsmirigy, hanem a pajzsmirigy zavarai is okozhatnak csontritkulást. Pajzsmirigy-alulműködés esetén például lassul a csontok újjáépülése, így több pusztul, mint amennyi keletkezik. A magas TSH ugyanis negatív hatással van a csontforgalomra. Ráadásul a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok lassabban tudnak beépülni, így megnő a csonttörés rizikója is.

Sokan úgy gondolják, hogy ha az alulműködés ilyen problémákat generál, akkor a túlműködés inkább pozitív irányba tolja el a csontok állapotát, de ez közel sincs így. Túlműködés esetén felgyorsul a csontanyagcsere, tehát valóban több csont képződik, de több is pusztul el. Emellett pedig csökken a csontok ásványianyag-tartalma is, így 10-20 százalékkal csökken a csontsűrűség. A pajzsmirigyzavarok ráadásul gyakran D-vitamin-hiánnyal járnak együtt, amely szintén negatív hatást gyakorol a csontok egészségére - figyelmeztet a szakember.

Mire kell figyelni?

Ha csontritkulással és gyakori csonttöréssel küzdünk, mindenképpen gondoljunk a (mellék)pajzsmirigy problémáira is. Ha fennáll valamilyen zavar, azt kezelni szükséges. Ha pedig már diagnosztizálták nálunk a pajzsmirigybetegséget, akkor rendszeresen járjunk el csontritkulás- és csontsűrűségszűrésre, valamint ellenőriztessük a D-vitamin szintjét is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: