A legnagyobb mítoszok az ivásról

Biztosan hallotta már ezeket a kijelentéseket: a másnaposság ellen a legjobb, ha iszunk egy nagy bögre kávét&#59; ha nem keverjük az italokat, nem leszünk olyan részegek&#59; a különböző italok különböző hatással vannak a viselkedésünkre. Vajon mennyi igaz ezekből?

Egy forró kávé és egy hideg zuhany kell a józansághoz

Ha gyorsan kell kijózanodnunk (vagyis nem tudunk a leghatékonyabb módszerhez, az alváshoz folyamodni), akkor a leggyakrabban azt a tanácsot kapjuk, hogy igyunk egy jó erős kávét és vegyünk egy frissítő zuhanyt. Valóban, ez a két dolog együtt frissítő hatású és talán még jól is esnek egy dorbézolással töltött éjszaka után, ám nincs kijózanító hatásuk, és nem is gyorsítják meg a folyamatot.

A kávéban található koffein ellensúlyozhatja az alkohol fárasztó, álmosító hatását, de veszélyei is vannak, ha részegen kávét iszunk. "Ha az alkohol miatt fáradtnak, nyomottnak érezzük magunkat és iszunk egy kávét, attól ugyan éberebbek leszünk, de az alkohol ugyanúgy dolgozik a szervezetünkben, és a káros hatásai is érvényesülnek, még akkor is, ha nem érzékeljük őket" - magyarázza dr. Thomas Gould.

Az alkohol elpusztítja az agysejteket

Az alkohol igenis hatással van az agyműködésünkre, de nem pusztítja el az agysejteket. Sokkal inkább az üzeneteket közvetítő, neuronokon lévő dendritekre van rossz hatással, elsősorban az agy tanulásért és motorikus képességekért felelős területén. A túl sok alkohol, különösen hosszú távon, negatívan befolyásolja a memóriát és több kutatás is foglalkozott az alkohol és a demencia közötti kapcsolattal. Ennek azonban nem az agysejtek pusztulása az oka, hanem az, hogy a neuronok nem kommunikálnak úgy, ahogy kellene nekik.

Ha nem keverjük az italokat, könnyebb józannak maradni

Elég sokszor hallhatjuk azt a tanácsot, hogy ne keverjük a különböző alkoholfajtákat, mert úgy nem visel meg annyira minket az ivás. Ha tehát valaki sörrel kezd, ne térjen át időközben a borra. Az italok keverése azonban nincs túl sok hatással arra, mennyire leszünk részegek - sokkal inkább az elfogyasztott alkohol mennyisége a döntő. A kellemetlen érzések abból adódhatnak, hogy az egyes italok alkoholkoncentrációja különböző, mi mégis ugyanúgy isszuk őket. Az ízlelőbimbóink ugyanis nem érzékelik a különbséget, de a szervezetünk igen.

Mivel józanodjunk ki, és mivel ne?

Mivel józanodjunk ki, és mivel ne?

Ha óránként csak egy italt iszunk, józanok maradhatunk

Az egyik legveszélyesebb tanácsok egyike, mely szerint ha óránként csak egy italt iszunk, nem tudunk berúgni, és akár autót is vezethetünk. Ennek a mítosznak a hátterében az a közkeletű vélekedés áll, mely szerint a szervezet képes lebontani az alkoholt. Ez azonban jóval bonyolultabb, hiszen mindenki másmilyen sebességgel bontja le az alkoholt. A tempó elsősorban a testsúlyunktól és a nemünktől függ: egy nagydarab férfi gyorsabban képes feldolgozni ugyanazt az italt, mint egy filigrán nő.

A különböző alkoholfajták máshogy hatnak ránk

A whiskey-től melankolikusak leszünk , a pálinkától vidámak, a bor pedig mindenkiből előhívja a filozófust, vagyis a viselkedésünk függ attól, milyen alkoholfajtát iszunk - legalábbis ezt állítja egy népszerű tévhit. Az alkohol azonban alkohol, és tulajdonképpen mindegy, hogy milyen formában juttatjuk be azt a szervezetünkbe, ugyanolyan biokémiai hatással lesz ránk. A különböző hatás érzetét a pszichoszociális elvárások okozzák: a különböző italokat különböző sebességgel isszuk és egyes italokhoz más-más érzetet társítunk, ez pedig befolyásolja, hogyan reagálunk azokra. Szintén befolyásolhatja a viselkedésünket az, mivel keverjük az italokat: egy energiaitalos koktéltól feldobottabbak lehetünk, mint egy gyümölcsös italtól.

Egy bizonyos étel vagy ital azonnal meggyógyítja a másnaposságot

Nyers tojás, zöld tea , csípős ételek, pirítós vagy éppen egy Bloody Mary - mindenki hallott már legalább egy "tuti tippet", amivel percek alatt elmúlik a kellemetlen macskajaj . A legtöbb azonban nem valami hatásos, és a kutatók sem tudják, mi az, ami a legsikeresebben elmulasztja a másnaposságot. A szakemberek szerint nem érdemes egy bizonyos ételtől várni a megoldást, koncentráljunk inkább tápanyagokra. A legfontosabb ezek közül a víz, az alkohol ugyanis kiszárítja a szervezetet (ez az oka az olyan jellemző fejfájásnak is). A gyümölcscukrot tartalmazó ételek gyors energiát adnak és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól. A szénhidrátok normalizálják a vércukorszintet és csökkentik a hányingert. A legjobb választás másnap reggel tehát egy pohár narancslé, néhány darab sós keksz, és rengeteg víz.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: