A leggyakoribb betegségek a strandon

Nyáron sokan látogatják a strandokat, uszodákat. Akik viszont azt hiszik, hogy a medencék vizének klórozása minden fertőzésveszélyt elhárít, de sajnos nincs igazuk.

Hasmenés

A leggyakoribb betegség, amely strandolás után jelentkezik, oka pedig egy cryptosporidium nevű kórokozó, amely hasmenést, hasi fájdalmakat és hányingert okozhat. A tünetek akár két hétig is megmaradhatnak. A parazita széklettel kerülhet a medence vizébe, akár egy kis mennyiségűvel is, amely úgy juthat a vízbe, ha például valaki úgy megy be a medencébe, hogy előtte nem zuhanyozik le alaposan, illetve nem megfelelő a személyes higiéniája. A kórokozó ellenálló a klórral szemben és hosszú ideig képes túlélni az emberi testen kívül is. A legjobb védelmet az jelenti, ha minden medencés csobbanás előtt és után is lezuhanyozunk, illetve a vízből kijőve alaposan kezet mosunk szappannal és meleg vízzel.

strand
Mivel vigyázzunk, ha strandolni megyünk? Fotó: 123rf

Kötőhártya-gyulladás

Égő, viszkető, kivörösödött szemek, gyakori könnyezés: lehet a klórra adott allergiás reakció, de azt is jelezheti, hogy fertőzést kaptunk el, mert nem volt elegendő klór a medence vizében. Ha valaki nem zuhanyzik medencézés előtt, vagy még rosszabb, belevizel a medencébe, akkor sajnos fennáll a megfertőződés lehetősége. Emellett bizonyos kozmetikumok, amelyek a fürdőzők bőréről lemosódva a vízbe kerülnek, szintén irritálhatják a szemet. Ezért is érdemes úszószemüveget viselni, amikor csak tehetjük, illetve kerülni, hogy a víz a szemünkbe kerüljön. Ne dörzsöljük a szemkörnyéket vizes kézzel!

Mi okozza az úszófület? A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Hogyan előzhetjük meg és lehet-e kezelni? Részletek!

Bőrkiütés

Leginkább a meleg vizes medencék használata után tapasztalhatjuk. A kiütések a fürdőruhával fedett részeken válhatnak leginkább látványossá. A klór ugyan elpusztítja az ilyen jellegű kiütést okozó kórokozókat, de mivel a meleg vízben a klór gyorsabban lebomlik, érdemes óvatosnak lenni. Meleg vizes medence használata után a lehető leghamarabb zuhanyozzunk le, és vegyük le a nedves fürdőruhát, amelyet mindenképpen mossunk ki, mielőtt újra felvennénk.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)