A láz biokémiája

Mi történik a szervezetünkben, amikor felmegy a lázunk? Miért pirulunk ki, miért remegünk? Mi válthatja ki a lázas állapotot, és hogyan?

A láz karmestere - a szervezet hőszabályzó központja - az agyban található hipotalamusz. Neki köszönhetjük, hogy a hőleadás és a hőtermelés egyensúlyban tartása miatt a test hőmérséklete nagyjából állandó kánikulában és sarkvidéki szélben is: 36,6°C átlagosan. (Mindenkinél ingadozik valamelyest, általában kora délután a legmagasabb, (37,1°C) a legalacsonyabb pedig hajnalban (36,2°C).

A láz legtöbbször valamilyen vírusos vagy bakteriálisfertőzésvelejárója, ilyenkor pár nap alatt, a betegség egyéb tüneteivel együtt a láz is elmúlik. De mit tegyünk akkor, ha a magas testhőmérséklet látszólag minden ok nélkül, és hosszabb időn át jelentkezik? Cikkünkből kiderül!

Ha felszalad

Lázat valamilyen fertőzés, gyulladás, daganat vagy allergiás reakció okozhat - leggyakrabban baktérium vagy vírus okozta betegségek kísérő jelensége. A lázat okozó anyagok, a pirogének nem csak a külvilágból érkezhetnek (például a baktériumok termelte mérgek formájában), hanem a saját szervezetünkből is származhatnak, a fehérvérsejtekből szabadulhatnak fel valamilyen fertőzés, autoimmun betegségek, esetleg rosszindulatú daganatos megbetegedések (főképpen limfóma vagy leukémia) miatt.

Lázat valamilyen fertőzés, gyulladás, daganat vagy allergiás reakció okozhat
Lázat valamilyen fertőzés, gyulladás, daganat vagy allergiás reakció okozhat

A normál testhőmérséklet nem véletlenül annyi, amennyi: ezen a hőfokon ideális azimmunrendszerműködése. A láz tehát a szervezetünknek nem jó, de a kórokozókat is gyengíti, tehát közvetve a gyógyulást szolgálja. (Szívbetegek, legyengült emberek lázát azért kell csillapítani, mert esetükben a láz többet árthat, mint amennyit használ, de amúgy egészséges emberek esetében csak extrém magas (41 C) láz veszélyes. Vannak (főleg a csecsemők és az idősebbek között), akik sosem lázasodnak be, náluk a szervezet immunológiai gyengesége miatt nem alakul ki a láz.

A láz szakaszai - mikor megy még feljebb, és mikor múlik?

Ha a pirogének átállítják a "hőfokszabályzót", a szervezet nekilát hőt termelni. Mi ebből annyit érzékelünk, hogy ráz minket a hideg, mint mikor kemény mínuszokban ácsorgunk az utcán. Akkor is azért vannak az akaratlan izomrángások, mert a szervezet így melegíti magát. A hőveszteség elkerülése érdekében a bőrben futó erek összehúzódnak, a verejtékezés megszűnik, és sápadtabb lesz a bőr.

A láz kezdeti szakaszában a hőtermelés folyik. A következő periódusban a hőtermelés és a hőleadás kiegyenlítődik, a láz nem emelkedik tovább, a beteg bőre meleg, verejtékezés még nincs. A láz utolsó szakaszában a hipotalamusz visszaállítja a kívánt hőmérsékletet az eredeti értékre, és a test hűteni kezdi magát. A beteg kipirul (a bőr erei kitágulnak), és izzadni kezd. A hőleadás nő, csökken a testhőmérséklet.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)