A kalciumot ilyenkor kell pótolni

Feleslegesen szedik az idős emberek a kalciumot és D-vitamint tartalmazó készítményeket, mert csontjaik épségét ezek sem védhetik meg - állítja a legújabb tanulmány.

Az idős embereknek csontjuk épségére is fokozottabban kell ügyelniük, amely a csontbontó folyamatok erősödésével egyre sérülékenyebbé válhat. Sok idős szed emiatt vitaminokat, elsősorban kalciumot, illetve a hasznosulását elősegítő D-vitamint is tartalmazó készítményeket. A legújabb kutatások azonban nem igazolták, hogy ezek a készítmények láthatóan csökkentették volna a csípő, illetve egyéb csontok törésének előfordulását.

Tej, ásványvíz? Mi jócsontritkulásellen? Gyakran alulbecsülik a csontritkulást (oszteoporózis), pedig a magyar lakosság mintegy tíz százalékát is érintheti. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel jól kezelhető a betegség, sőt otthon, a háztartásban is sokat tehetünk javulásért. Kattintson a részletekért!

A táplálkozással bevitt kalcium a leghasznosabb

Dr. Jia-Guo Zhao, a kínai Tianjin kórház ortopéd sebésze szerint ezeket a készítményeket teljesen felesleges szedniük az időseknek, csontjaik egészségét és a balesetek előfordulását ugyanis nem befolyásolják. Dr. Zhao a kollégáival 33 klinikai kutatás eredményét vizsgálta meg, amely a kalciumot és a D-vitamint tartalmazó termékek hatásosságát vette górcső alá. A kutatások több mint 51 ezer, 50 évnél idősebb ember egészségi adatait összegezték nagyrészt az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából és Új-Zélandról. Az adatok alapján a készítményeket szedők között nem csökkent számottevően a csípő-, illetve más csonttörés előfordulásának gyakorisága azokhoz képest, akik csak placebokészítményeket kaptak vagy egyáltalán nem szedtek semmit.

Az idősebbeknek több tejterméket javasolt fogyasztani
Az idősebbeknek több tejterméket javasolt fogyasztaniuk

A sebész szerint a táplálkozással bevitt kalcium elengedhetetlen fontosságú a csontok egészségéhez, ezért fontos, hogy az idősebbek több tejterméket és zöldséget (különösen babféléket) fogyasszanak az átlagosnál. A D-vitamin pedig elsődlegesen a bőrünket ért napfény hatására képződik, étrendi forrásból korlátozottan pótolható csak - vélekedik Dr. Zhao, aki szerint a megfelelő táplálkozás mellett felesleges a vitaminpótlás.

Mennyi kalciumot kell pótolnunk?

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. A WebMD portál egy másik ortopéd sebész véleményét is idézte: Dr. Daniel Smith szerint merész kijelentés azt állítani, hogy ezek a vitaminok egyáltalán nem hasznosak az időseknek. Az egészségügyi ellátást korlátozottan finanszírozó nyugati országokban ugyanis egy csípőtörés kezelése óriási összegeket ró egyes betegekre. Ez pedig eltörpül a rendszeres vitaminpótlás anyagi vonzata mellett. A kutatások pedig nem térnek ki azokra az emberekre, akiknek nem megfelelő a táplálkozásuk, illetve akiket kevés napfény ér - Dr. Smith szerint pedig ezeknek az embereknek szükséges lehet a vitaminok és ásványi anyagok pótlása.

Az emberi test kalciumszükséglete az életkortól, illetve a párhuzamosan zajló élettani folyamatoktól is függ. A bennünk lévő kalcium 99 százaléka csontjainkban, illetve fogunkban raktározódik el, szervezetünk pedig önmagában nem tudja előállítani ezt az ásványi anyagot, így táplálkozással kell pótolnunk. Ha a kalcium szintje túl alacsony, akkor ez csontritkuláshoz vezet, ahhoz azonban, hogy hasznosulhasson, D-vitaminra is szükségünk van. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (IOF) adatai szerint egy 50 évnél fiatalabb nő, illetve 70-nél fiatalabb férfi számára napi 1000 milligramm kalcium bevitele szükséges. Ennél idősebb korban 1200 milligrammra javasolt emelni az adatot.

Forrás: WebMD

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)