A kalciumot ilyenkor kell pótolni

Feleslegesen szedik az idős emberek a kalciumot és D-vitamint tartalmazó készítményeket, mert csontjaik épségét ezek sem védhetik meg - állítja a legújabb tanulmány.

Az idős embereknek csontjuk épségére is fokozottabban kell ügyelniük, amely a csontbontó folyamatok erősödésével egyre sérülékenyebbé válhat. Sok idős szed emiatt vitaminokat, elsősorban kalciumot, illetve a hasznosulását elősegítő D-vitamint is tartalmazó készítményeket. A legújabb kutatások azonban nem igazolták, hogy ezek a készítmények láthatóan csökkentették volna a csípő, illetve egyéb csontok törésének előfordulását.

Tej, ásványvíz? Mi jócsontritkulásellen? Gyakran alulbecsülik a csontritkulást (oszteoporózis), pedig a magyar lakosság mintegy tíz százalékát is érintheti. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel jól kezelhető a betegség, sőt otthon, a háztartásban is sokat tehetünk javulásért. Kattintson a részletekért!

A táplálkozással bevitt kalcium a leghasznosabb

Dr. Jia-Guo Zhao, a kínai Tianjin kórház ortopéd sebésze szerint ezeket a készítményeket teljesen felesleges szedniük az időseknek, csontjaik egészségét és a balesetek előfordulását ugyanis nem befolyásolják. Dr. Zhao a kollégáival 33 klinikai kutatás eredményét vizsgálta meg, amely a kalciumot és a D-vitamint tartalmazó termékek hatásosságát vette górcső alá. A kutatások több mint 51 ezer, 50 évnél idősebb ember egészségi adatait összegezték nagyrészt az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából és Új-Zélandról. Az adatok alapján a készítményeket szedők között nem csökkent számottevően a csípő-, illetve más csonttörés előfordulásának gyakorisága azokhoz képest, akik csak placebokészítményeket kaptak vagy egyáltalán nem szedtek semmit.

Az idősebbeknek több tejterméket javasolt fogyasztani
Az idősebbeknek több tejterméket javasolt fogyasztaniuk

A sebész szerint a táplálkozással bevitt kalcium elengedhetetlen fontosságú a csontok egészségéhez, ezért fontos, hogy az idősebbek több tejterméket és zöldséget (különösen babféléket) fogyasszanak az átlagosnál. A D-vitamin pedig elsődlegesen a bőrünket ért napfény hatására képződik, étrendi forrásból korlátozottan pótolható csak - vélekedik Dr. Zhao, aki szerint a megfelelő táplálkozás mellett felesleges a vitaminpótlás.

Mennyi kalciumot kell pótolnunk?

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. A WebMD portál egy másik ortopéd sebész véleményét is idézte: Dr. Daniel Smith szerint merész kijelentés azt állítani, hogy ezek a vitaminok egyáltalán nem hasznosak az időseknek. Az egészségügyi ellátást korlátozottan finanszírozó nyugati országokban ugyanis egy csípőtörés kezelése óriási összegeket ró egyes betegekre. Ez pedig eltörpül a rendszeres vitaminpótlás anyagi vonzata mellett. A kutatások pedig nem térnek ki azokra az emberekre, akiknek nem megfelelő a táplálkozásuk, illetve akiket kevés napfény ér - Dr. Smith szerint pedig ezeknek az embereknek szükséges lehet a vitaminok és ásványi anyagok pótlása.

Az emberi test kalciumszükséglete az életkortól, illetve a párhuzamosan zajló élettani folyamatoktól is függ. A bennünk lévő kalcium 99 százaléka csontjainkban, illetve fogunkban raktározódik el, szervezetünk pedig önmagában nem tudja előállítani ezt az ásványi anyagot, így táplálkozással kell pótolnunk. Ha a kalcium szintje túl alacsony, akkor ez csontritkuláshoz vezet, ahhoz azonban, hogy hasznosulhasson, D-vitaminra is szükségünk van. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (IOF) adatai szerint egy 50 évnél fiatalabb nő, illetve 70-nél fiatalabb férfi számára napi 1000 milligramm kalcium bevitele szükséges. Ennél idősebb korban 1200 milligrammra javasolt emelni az adatot.

Forrás: WebMD

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: