"A fiam szíve másban dobog tovább"

2007 óta Magyarországon 34 fiatal életet mentettek meg gyermekszív-transzplantációval. Fontos lelki kérdéssel is foglalkozni kell ilyenkor: tudhatja-e a donor családja, hogy ki kapja meg elhunyt gyermeke szívét?

Máté átlagos tizenhárom éves gyermek. Szeret a barátaival lenni, videojátékozni, sportolhatna is, ha saját bevallása szerint nem lenne egy kicsit lusta hozzá. Egy dologban azonban eltér kortársaitól: Máté ötéves kora óta egy másik gyermek szívével él. Magyarországon ugyanis az elsők között került be egy gyermekkori szívtranszplantációs programba, amelynek köszönhetően - egyéves műszív-kezelést követően - 2009-ben új szervet kaphatott.

Tízéves a magyar gyermekszív-transzplantáció

Édesanyja, Bakacsi Márta korábbi gyermekét fiatalon elvesztette szívproblémák miatt, ezért letaglózta a hír, hogy Máténál is hasonló gondokat fedeztek fel. Már csecsemőkorában felfedezték nála a rendellenességet, kilenchónaposan meg is műtötték, ez azonban csak rövid időre jelentett megoldást. Mátét 2008-ban műszívre (orvosi nevén keringéstámogató eszközre) kötötték, és közel egy évig kellett várnia a megfelelő donorra . "A donorkeresés nagy nyilvánosságot kapott, emiatt Mátét és a családot sokan felkeresték. Nagyon hálás vagyok a szülőknek, hogy megértették és elfogadták: mi nem szeretnénk felvenni velük a kapcsolatot" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Bakacsi Márta.

Magyarországon a veleszületett szívhibák előfordulása százból egy embert érint; a hibáik bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét is növelik. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

Tíz évvel ezelőtt, október 18-án történt az első gyermekkori szívtranszplantáció Magyarországon. Mátén kívül harminchárom másik gyermek életét menthette meg ez a beavatkozás, így mind az eltelt idő, mind pedig az esetszám tekintetében viszonylag kevés tapasztalata van a hazai orvoslásnak ezen a területen. Pedig a testi mellett a lelki utógondozásra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni ebben az esetben, főként a donor családjának oldaláról. A szörnyű veszteséget átélt szülők úgy érezhetik, hogy gyermekük egy része a másik család gyermekében él tovább, az emiatt kialakuló kötődés pedig mindkét fél számára gondot okozhat.

A szív csak egy pumpa, nem a lélek

"Mi etikailag Magyarországon elfogadhatatlannak tartjuk a donor és a recipiens találkozását, kapcsolattartását, és szerencsére törvényileg is így van szabályozva" - mondta el az évforduló kapcsán rendezett sajtóbeszélgetésen Dr. Prodán Zsolt, a Gyermekszív Központ vezető szívsebész főorvosa. A szakember kiemelte, hogy az ilyesfajta beavatkozás többet jelenthet egyes embereknek egyszerű műtétnél, ami miatt a kapcsolattartás mindkét család számára komoly veszélyeket rejthet.

Máté édesanyjával, Dr. Prodán Zsolt szívsebésszel, Dr. Ablonczy László főorvossal és Király Kata nővérrel
Máté édesanyjával, Dr. Prodán Zsolt szívsebésszel, Dr. Ablonczy László főorvossal és Király Kata nővérrel

A szív a világ számos kultúrájában az élet, a lélek szimbóluma, a gyász és a fájdalom miatt torzult ítélőképességű család ezért úgy érezheti, hogy gyermeke él tovább az új testben. "A szívre úgy kell tekinteni, mint egyszerű pumpára, amely a keringési rendszer és a szervezet alapvető működéséhez elengedhetetlen. Én úgy vélem, hogy a személyiség nyaktól felfelé található meg, nem szabad a középkori gondolkodást belekeverni az efféle modern orvosi folyamatokba. A recipienseknek pedig joguk van a saját életükhöz" - hangsúlyozta Dr. Prodán Zsolt.

"Egy halott gyermek szívét kaptam"

A donor és a recipiens (vagyis a szervet megkapó személy) családja között közvetítőkkel zajlik a kommunikáció. Máté esetében az adományozók nem zárkóztak el a közvetlen kapcsolattól, a másik család mégis jobbnak látta, ha nem történik meg. "Ezt a tanácsot kaptuk, de így is éreztük helyesnek. Én is vesztettem el gyermekemet, nagyobbik fiunk ugyanebben a betegségben hunyt el. Hasonló helyzetben én is szerettem volna tudni, ki az, aki a gyermekem adományával tovább élhet, de talán mindkét félnek jobb, ha erre nem derül fény" - mondta el Márta.

Máténak kezdetben azt mondták a szülei, hogy következő szíve egy gyárban készül majd el, de a témát az orvosok javaslatára igyekeztek elkerülni. A műtéthez közeledvén azonban fontosnak érezték, hogy rávezessék az igazságra. "Megkérdeztük tőle: tudod-e, hogy ez a gyárban készült szív csak egy mese volt? Ő azt válaszolta: persze, egy barátom mondta, hogy egy halott gyermek szívét kaptam. Mindannyiunkat sokkolt ez az őszinte válasz" - emlékezett vissza. Hozzátette: eljöhet a későbbiekben az idő, amikor Máté szeretne nyitni a másik család felé, ekkor pedig ők sem fogják tiltani a kérését.

A donáció, illetve a beültetés folyamatában résztvevő orvosokat szakmailag is szétválasztják, szülői oldalról pedig még nehezebb összeegyeztetni a két területet - tette hozzá a sajtóbeszélgetésen Dr. Ablonczy László, a Gyermekszív Központ gyermekkardiológus főorvosa. "Az egyik oldalon egy szörnyű veszteséget gyászolnak, míg a másikon az újjászületést ünnepli a család. Még a fejlett egészségkultúrával rendelkező országokban - közöttük Magyarországon - is nagyon nehezen összeegyeztethető érzelmileg ez a két folyamat" - vélekedik a főorvos. Persze, az elhunyt gyermek családjának is vigaszt nyújthat, hogy adományuk egy új életet menthet meg: talán ennek is köszönhető, hogy napjainkban már alig van család, amely megtagadná a szervdonációt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra