A csuklást így állíthatjuk el gyorsan

Nem tölt be különösebb funkciót, ugyanakkor rendkívül bosszantóvá válhat a csuklás, amely a legváratlanabb helyzetekben törhet ránk. Mit tehetünk ellene?

Több mint 90 százalékos hatékonysággal képes elmulasztani a csuklást egy szívószálhoz hasonló eszköz .

A csuklásért a rekeszizom görcse felelős. Ez az izom választja el a mellkast a hasüregtől. Amikor - több más izommal egyetemben - összehúzódik, lefelé irányuló nyomást fejt ki, amely negatív nyomást eredményez a mellkasüregben, így elősegítve, hogy a tüdő megteljen levegővel. Kilégzéskor az izom elernyed, a tüdőből pedig a levegő kipréselődik a szájon és az orron keresztül - írja a menshealth.com .

A csuklás a legváratlanabb pillanatokban törhet ránk
A csuklás a legváratlanabb pillanatokban törhet ránk. Fotó: Getty Images

A folyamatot a rekeszideg (nervus phrenicus) irányítja, amely az agytól a nyakon keresztül, a szív és a nyelőcső mellett fut a rekeszizomig. Bármi, ami irritálja ezt az ideget, összehúzódásokhoz vezethet, ennélfogva megzavarhatja a rekeszizom normál összehúzódás-elernyedés mechanizmusát. Végeredményben pedig csuklani kezdünk.

Mi okozhat csuklást?

Önmagában a csuklás teljesen normális jelenség, amellyel időről időre mindenki találkozik. Bizonyos esetekben a folyamatos idegi problémák elnyújtott csukláshoz vezethetnek, amely akár több mint 48 órán át is tarthat, illetve nagyon extrém esetekben akár egy hónapnál hosszabb ideig is. Feljegyeztek néhány olyan esetet is, ahol a csuklás éveken át tartott.

A csuklás hátterében többféle kiváltó ok állhat. Van, amikor csupán arról van szó, hogy túl sokat vagy túl gyorsan ettünk, ahogy előfordulhat, hogy azért jön ránk a csuklás, mert valami miatt feszültek vagyunk vagy izgulunk. A rekeszideget számos tényező irritálhatja, kezdve a nyelőcsőgyulladástól egészen a tumorig. Ezért is fontos, hogy rendszeresen fellépő, vagy szokatlanul hosszú ideig tartó csuklással feltétlenül forduljunk orvoshoz. Megeshet, hogy rágógumizás vagy cukorkaszopogatása vált ki csuklást, de van, akinél a szénsavas italok váltják ki a panaszt. Alkoholfogyasztáskor szintén gyakori a csuklás.

Mit tehetünk a csuklás ellen?

Jó módszer lehet a csuklás csillapítására, ha veszünk egy mély lélegzetet, legalább 10 másodpercig visszatartjuk, majd anélkül, hogy kilélegeznénk, ismét egy kis levegőt veszünk, és bent tartjuk 5 másodpercig. Ezután vegyünk még egy apró lélegzetet, azt is tartsunk bent 5 másodpercig, végül fújjuk ki a levegőt. Ez az egyszerű légzésgyakorlat általában kellőképpen ellazítja a rekeszizmot ahhoz, hogy a csuklás megszűnjön. Vannak továbbá, akik néhány korty gyorsan lenyelt folyadékra esküsznek. Mások azzal érnek el javulást, ha ráharapnak egy citromgerezdre , esetleg megesznek egy kis kanál cukrot.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)