Hámozva vagy héjastól jobb az uborka? Mutatjuk

Manapság már egész évben kapható Magyarországon kígyóuborka, dacára annak, hogy valójában csak júniustól szeptemberig tart a szezonja itthon. Az év többi részében a spanyol vagy holland üvegházakból származó uborkát vásárolhatjuk meg. De vajon hogyan érdemesebb fogyasztani?

A tökfélék családjába tartozó kígyóuborka 96 százaléka víz, így nyáron különösen jól tud esni. De vajon meg kell-e hámozni fogyasztás előtt, vagy megehetjük a héját is? Nos, mindkettő mellett és ellen szólnak érvek – mutatott rá Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

nő kígyóuborkát hámoz
Manapság már egész évben kapható Magyarországon kígyóuborka. Fotó: Getty Images

Nézzük a szakértők véleményét

Ahogy az a német ÖkoTest cikkéből is kiderül, az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt nem jogtalanul aggódnak a fogyasztók. Egy 2020-as laboratóriumi vizsgálat szerint a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében kimutathatóak peszticidek, mennyiségük azonban jóval a megengedett szint alatti.

Mások azért vannak a hámozás mellett, mert az uborka héját túl keménynek vagy az ízét túl keserűnek találják. Valójában a legtöbb keserűanyag (cucurbitacin) az uborka végeiben halmozódik fel, ezért általában az is elegendő, ha az uborkának ezeket a részeit levágjuk” – tanácsolták.

Mi van a héjban?

A héj fogyasztása mellett elsősorban azért lehet kampányolni, mert a héj sok értékes tápanyagot – például többféle vitamint és ásványi anyagot, valamint sok rostot – tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges emésztéshez. Ha tehát a tápértéket tartanánk szem előtt, akkor mindenképpen a héjával együtt érdemes elfogyasztani az uborkát.

Ebben az esetben különösen figyelnünk kell arra, hogy a fogyasztás előtt alaposan megtisztítsuk a terméseket. Így eltávolíthatjuk ugyanis a talajmaradványokat, a baktériumokat és az egyéb szennyeződéseket is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra