Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?

HáziPatika

Ne szégyeljünk orvoshoz fordulni, hiszen az egészségünk múlhat rajta. A proktológus tanácsai.

"Gyakran tapasztalom, hogy a rendelésemen megjelent páciensek túlzott elvárással érkeznek hozzám. Ez nem a kezelés eredményességére vonatkozik, hanem a feltételezett szörnyűségre, ami a vizsgálat alatt érni fogja őket. Ehhez persze hozzájárulnak mások rémtörténetei is, amelyek fokozzák a vizsgálattól való félelmet. Olykor fogalmuk sincs a pácienseknek, mi fog történni velük, a leginkább az ismeretlentől félnek. Ezért elsőként a felesleges félelmet, az ismeretlen miatti szorongást próbálom eloszlatni. A proktológusnak az a dolga, hogy végbélbetegségeket gyógyítson, már rengeteg ilyen jellegű problémát látott, ezért nincs ok szégyenkezni" - emel ki Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész.

Ha már kialakult valakinél az aranyér, akkor nem hunyhatunk szemet a probléma fölött: a kellemetlenségek, afájdalombizony az egész életünket meghatározhatja, és ha nem kezeljük megfelelően az aranyeret, egyre súlyosabb lesz az állapotunk! Korábbi cikkünkben 5 olyan jó tanácsot adtunk, amit minden érintettnek érdemes megfogadni.

A beteg nyugodtan megnyílhat orvosának, mindkettőjüknek könnyebb így. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a páciens szégyenlősségből, vagy mert nem tartja fontosnak a kezelés szempontjából fontos információt hallgat el. Például, hogy véralvadásgátlót szed, ez pedig komoly gondok forrása lehet.

Miért érdemes időben orvoshoz fordulni?

Sokan azt gondolják, hogy csak ők csinálnak ekkora ügyet a problémájukból, pedig ez nem igaz.
Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton, és megkönnyebbülni, mint szorongani, és "lehet, hogy mégis komoly bajom van?" típusú dolgokon rágódni. Minél hamarabb eljut valaki az orvoshoz, annál hamarabb fény derül a problémára, nagyobb a valószínűsége, hogy ép bőrrel megússza, még ha rosszindulatú elváltozást is találnak - mutat rá a szakember. Majd hozzáfűzi, gyakori tapasztalat, hogy ha rendszeres az aranyeres probléma, akkor az érintettnek az egész életvitelét meg kell változtatnia, és a feneke körül forog az egész élete.

Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton és megkönnyebbülni, mint szorongani
Jobb hamarabb túlesni a vizsgálaton és megkönnyebbülni, mint szorongani,

"Csak így megy el WC-re, csak úgy keni, csak úgy mossa", teljesen beszabályozza az ember mindennapjait - ez egy állandó probléma, magyarázza a proktológus. Majd hozzáteszi: sokkal egyszerűbb ezt megoldani, mintsem egy egész életen át szégyenkezni.

"Nagyon sokan 20-30 éves panaszokkal jönnek el hozzám, melyeket ripsz-ropsz meg lehet oldani. Pedig akár egy végstádiumú aranyér is olyan állandó végbél-irritációt okozhat, ami az évek folyamán rákká fejlődhet."


"Folyamatos vérzéssel járó kezeletlenaranyéresetén vérszegénység is kialakulhat. A váladékozó aranyér állandó irritációt, viszketést, gyulladást okozhat, székelési problémákkal járhat. Az ember nem emelhet, állandóan vigyáznia kell magára, kényelmetlen helyzeteket teremt" - teszi hozzá a szakember.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait