A legfontosabb civilizációs betegségek - infografika

A civilizációs vagy életmód betegségek annak a következményei, hogy máshogyan mozgunk, táplálkozunk, tevékenykedünk és pihenünk, mint ami a szervezetünknek megfelelő volna. Infografikánkban bemutatjuk az egészségi rendellenességekhez vezető okokat, és a legfontosabb civilizációs betegségeket is.

Ahhoz, hogy az ember jó testi és lelki egészségnek örvendhessen, sok tényezőnek kell a "megfelelő" tartományba esnie. Ha valamelyik tényező nagyon eltávolodik az optimálistól, az a szervezet megbetegedését okozhatja. Érdemes belegondolni, hogy hiába edz valaki sokat és tartja be a táplálkozási szabályokat, ha túl sokat stresszel. Hiába tart fenn valaki tökéletes közösségi kapcsolatokat, kerüli a stresszt és a szorongást, ha dohányzik, túlzásba viszi az alkoholfogyasztást vagy nem figyel a testsúlyára.

civilizációs betegségek
A civilizációs betegségek szinte a teljes felnőtt lakosságot érintik. Fotó: Getty Images

A civilizációs ártalmak még akkor sem kerülhetők el teljesen, ha tudatában vagyunk a veszélyeknek. Egyre többen dolgozunk ülve, nagyon sok embert ér komoly stressz a munkahelyén, a könnyen beszerezhető ételeink egy része nem egészséges, a feszültségüket rengetegen nikotinnal, alkohollal vagy más drogokkal oldják, ami gyakran családi vagy közösségi konfliktusok forrásává válhat. Ezek a tényezők vezetnek oda, hogy a krónikus betegségek (amelyek javarésze összefüggésbe hozható az életmóddal) sok ember életét keserítik meg, vagy vezetnek korai halálhoz.

Mutatjuk, hogy kezeljük otthon az aranyeret.

A civilizációs betegségek közé általában azokat sorolják, amelyek súlyos megbetegedéshez - például a szív- és érrendszer, az idegrendszer, azanyagcserevagy a sejtreprodukció működési rendellenességeihez - vezethetnek. Vannak olyan civilizációs betegségek, amelyekről könnyebben beszélünk (például a keringési problémákról vagy az allergiáról), más esetekben viszont szemérmesen hallgatunk az állapotunkról. Az utóbbiak közül a legtipikusabb, de egyben a legtöbb ember érintő gond az aranyér. Az ötven felettiek között egyes becslések szerint minden második embernél, de van olyan vélemény is, hogy szinte mindenkinél hetente legalább egyszer megjelenik az aranyeres panasz, a 30 év felettiek körében pedig az emberek 30-40 százaléka ismeri saját tapasztalatából a betegség tüneteit. Azaz igazi népbetegség az aranyér, amely életmódváltás és kezelés nélkül egyre súlyosabbá válhat.

Infografikánk a legfenyegetőbb civilizációs betegségeket foglalja össze.

civilizációs betegségek infografika
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)