A legfontosabb civilizációs betegségek - infografika

A civilizációs vagy életmód betegségek annak a következményei, hogy máshogyan mozgunk, táplálkozunk, tevékenykedünk és pihenünk, mint ami a szervezetünknek megfelelő volna. Infografikánkban bemutatjuk az egészségi rendellenességekhez vezető okokat, és a legfontosabb civilizációs betegségeket is.

Ahhoz, hogy az ember jó testi és lelki egészségnek örvendhessen, sok tényezőnek kell a "megfelelő" tartományba esnie. Ha valamelyik tényező nagyon eltávolodik az optimálistól, az a szervezet megbetegedését okozhatja. Érdemes belegondolni, hogy hiába edz valaki sokat és tartja be a táplálkozási szabályokat, ha túl sokat stresszel. Hiába tart fenn valaki tökéletes közösségi kapcsolatokat, kerüli a stresszt és a szorongást, ha dohányzik, túlzásba viszi az alkoholfogyasztást vagy nem figyel a testsúlyára.

civilizációs betegségek
A civilizációs betegségek szinte a teljes felnőtt lakosságot érintik. Fotó: Getty Images

A civilizációs ártalmak még akkor sem kerülhetők el teljesen, ha tudatában vagyunk a veszélyeknek. Egyre többen dolgozunk ülve, nagyon sok embert ér komoly stressz a munkahelyén, a könnyen beszerezhető ételeink egy része nem egészséges, a feszültségüket rengetegen nikotinnal, alkohollal vagy más drogokkal oldják, ami gyakran családi vagy közösségi konfliktusok forrásává válhat. Ezek a tényezők vezetnek oda, hogy a krónikus betegségek (amelyek javarésze összefüggésbe hozható az életmóddal) sok ember életét keserítik meg, vagy vezetnek korai halálhoz.

Mutatjuk, hogy kezeljük otthon az aranyeret.

A civilizációs betegségek közé általában azokat sorolják, amelyek súlyos megbetegedéshez - például a szív- és érrendszer, az idegrendszer, azanyagcserevagy a sejtreprodukció működési rendellenességeihez - vezethetnek. Vannak olyan civilizációs betegségek, amelyekről könnyebben beszélünk (például a keringési problémákról vagy az allergiáról), más esetekben viszont szemérmesen hallgatunk az állapotunkról. Az utóbbiak közül a legtipikusabb, de egyben a legtöbb ember érintő gond az aranyér. Az ötven felettiek között egyes becslések szerint minden második embernél, de van olyan vélemény is, hogy szinte mindenkinél hetente legalább egyszer megjelenik az aranyeres panasz, a 30 év felettiek körében pedig az emberek 30-40 százaléka ismeri saját tapasztalatából a betegség tüneteit. Azaz igazi népbetegség az aranyér, amely életmódváltás és kezelés nélkül egyre súlyosabbá válhat.

Infografikánk a legfenyegetőbb civilizációs betegségeket foglalja össze.

civilizációs betegségek infografika
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: