Óriási lépés az Alzheimer-kór gyógyítása felé

Egy új tanulmány nem "egyetlen betegségként" kezeli az Alzheimer-kórt, hanem 6 alkategóriára osztja.

Nem egyetlen betegségről van szó

Új nézőpontból tekint az Alzheimer-kórra egy friss összegző tanulmány, mely 5 korábbi, összesen 4050 alany bevonásával készült tudományos írás alapján íródott. A Molecular Psychiatry című folyóiratban nemrég publikált kutatás eredményei szerint a tudósok összesen 6 alkategóriát állapítottak meg az Alzheimer-kór esetén. Azt állítják, nem "egyetlen betegségről" van szó, és hiba is lenne minden pácienst ugyanúgy kezelni, ugyanis a betegek állapota és a genetikai különbségek is rengeteget számítanak.

Tudósok óriási lépést tehettek az Alzheimer-kór gyógyítása felé
2025-re gyógyítható lehet az Alzheimer-kór?

2025-re meglehet a gyógymód

A 18 főből - bostoni, virginiai és indianai intézmények elismert munkatársaiból - álló kutatócsoport reméli, hogy eredményeik hozzájárulnak majd, hogy mielőbb gyógyítható lehessen az Alzheimer-kór. Számításaik szerint ez akár 2025-re lehetségessé válhat.

A kutatás vezetője, Dr. Shubhabrata Mukherjee szerint eddig még egy-egy, egyébként hatékony gyógyszer is azért bizonyulhatott sikertelennek a klinikai teszteken, mert bár minden alanynak Alzheimer-kórja volt, betegségük nem ugyanolyan típusú. "Ez a tanulmány nem valaminek a végét jelenti, hanem épp ellenkezőleg: ez még csak a kezdet" -tette hozzá a szakértő.

A 6 kategória

A tudósok ezek alapján sorolták 6 különböző kategóriába a betegeket:

  • Akiknél a nyelv, a memória és az egzekutív (végrehajtó) funkciók körülbelül ugyanannyira működnek. (Utóbbihoz például olyan készségek tartoznak, amelyek hozzájárulnak, hogy el tudjunk intézni dolgokat, illetve hogy be tudjuk osztani az időnket egy nap során. A térbeli vizuális funkciók - hogy mennyire tudjuk feldolgozni a térben a vizuális információkat, mondjuk, egy séta során - szintén ide sorolandók.)
  • Akik a memóriateszteken érik el a legrosszabb eredményt.
  • Akiknél a nyelvi készségek a legrosszabbak.
  • Akik a térbeli vizuális funkciók terén a leggyengébbek.
  • Akiknél a tesztek során az egzekutív funkciók bizonyultak a leggyengébbeknek.
  • Akik a fenti négy funkció közül kettőben is rossz eredményt értek el.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)