Miért nem gyógyítható az Alzheimer-kór?

A várható élettartam növekedésével egyre emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világon. A betegség mind nagyobb terhet ró a társadalomra, ennek ellenére nincs olyan gyógyszer, amely akár csak késleltetni is tudná a kórkép kialakulását. Lássuk, miért.

"Összesen 413 klinikai vizsgálat zajlott le 2002 és 2012 között, de csak egyetlen gyógyszernél sikerült valamilyen pozitív hatást kimutatni. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy az összes olyan klinikai vizsgálat elbukik, amelynek az a célja, hogy hatásos Alzheimer-kór elleni gyógyszert találjon" - fogalmazott a Qubiten megjelent cikkében Beke Flávió, a Birmingham-i Egyetem kutatóasszisztense. Hozzátette, 2012 óta sem történt előrelépés az ügyben, a világ vezető gyógyszercégeinek nagy létszámú klinikai vizsgálatai mind kudarcba fulladtak. Becslések szerint azonban a mai mintegy 44 millióról az évszázad közepéig 100 millióra emelkedhet az érintett demensek száma.

Mi okozza a betegséget?

Milyen tünetekkel jelentkezhet az Alzheimer-kór? Részletek itt.

Az Alzheimer-kór következtében elhalnak az idegsejtek, ami az agy zsugorodásához vezet. A káros folyamatok elsősorban az agykérget és néhány kéreg alatti réteget, például a hippokampuszt érintik. Előbbi terület olyan mentális funkciókért felel, mint a memória, az érzékelés, az észlelés, a beszéd és az öntudat, míg utóbbi a térbeli emlékezetben és a memória megszilárdulásában játszik szerepet. A probléma alapja, hogy fehérjék halmozódnak fel, azaz úgynevezett plakkok jönnek létre a sejteken belül és kívül, azok pusztulását előidézve ezáltal.

Egyre több embert érint az Alzheimer-kór, gyógymód azonban egyelőre nincs rá
Egyre több embert érint az Alzheimer-kór, gyógymód azonban egyelőre nincs rá. Fotó: iStock

A külső plakkok béta-amiloid fehérjéből állnak. Az egyik legerősebb hipotézis szerint éppen e fehérjék felhalmozódása tekinthető az Alzheimer-kór kialakulása elsődleges okának. Ennek megfelelően az utóbbi évtizedekben a legtöbb gyógyszerfejlesztés is erre a területre koncentrált, ezzel együtt egyetlen vonatkozó klinikai teszt sem végződött sikerrel. Ugyanakkor a kutatók jelentős része szerint egyelőre korai lenne elvetni ezt az irányvonalat. Eközben viszont egyre több kutatás igyekszik olyan biomarkereket találni, amelyek segítségével minél korábban és minél biztosabban kimutatható a kóros folyamatok beindulása. Mások gyulladásos folyamatok, valamint fertőző patogének, tehát mikroorganizmusok szerepét vizsgálják. Egyelőre tehát a betegség pontos kiváltó okai vonatkozóan sincs tudományos konszenzus.

"Bármennyire is lassú az Alzheimer mechanizmusának a megértése, a kutatók egy valamiben egyetértenek: új terápiák felfedezése csak akkor fog bekövetkezni, ha a betegség megértésére irányuló alapkutatásokra elegendő forrás áll rendelkezésre" - mutatott rá Beke Flávió. Paul Whiting professzort, a londoni University College London Drug Discovery Intézete vezetőjét idézve rámutatott, "a neurodegeneratív betegségekkel foglalkozó kutatás 10-15 évvel le van maradva a rákkutatás mögött Az utóbbi elképesztő fejlődésen ment keresztül azzal, hogy a betegség megértését sikeresen átültette a gyakorlatba új terápiák kifejlesztésével. Bizakodónak kell lennünk, hogy ezt mi is képesek leszünk végrehajtani!"

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: