Az Alzheimer-kórt ennyi mozgással előzhetjük meg

Heti két és fél óra mérsékelt intenzitású testmozgással sokat tehetünk az Alzheimer-kór rizikójának csökkentése érdekében - derül ki egy friss amerikai tanulmány eredményeiből.

Amerikai tudósok szerint jóval kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata azoknál az időseknél, akik hetente 150 perc könnyű testmozgást végeznek. A tudományos munkát jegyző tudósok 317 olyan alanyt vontak be kutatásukba, akik családjában már előfordult a betegség: minden résztvevőnek legalább az egyik szülőjénél diagnosztizálták korábban ezt a kórt. Az alanyok 40 és 65 év közöttiek voltak, és a tudományos munka kezdetén még egyiküknél sem alakult ki a betegség.

Alzheimer-kór, agyműködés, memória, demencia, idősödés, öregedés, testmozgás, rendszeres mozgás,
Heti 150 percnyi mozgás kell ahhoz, hogy agyunkat fiatalon tartsuk. Fotó: 123rf

Mennyi mozgás kell a megelőzéshez?

Első lépésként mindannyian kaptak egy biológiai, egészségügyi és életmód-faktorokat érintő értékelést. A kutatók többek között aktivitásukról is kérdezték alanyaikat, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott biomarkereket pedig az agyuk további vizsgálataival elemezték. Ezután 2-4 évente további értékelések készültek mindenkiről.

Az agy egy része harcol az Alzheimer-kórral - a részletekért kattintson ide!

Amikor összehasonlították a 60 év alattiak és az idősebbek eredményeit, azt látták, hogy utóbbiak esetében romlanak a kognitív képességek, valamint növekszik azon biomarkerek aránya, amelyeket az idősebbeknél az Alzheimer-kórral kapcsolnak össze a szakemberek. Más volt viszont a helyzet azoknál az időseknél, akik a hét legalább 5 napján körülbelül 30 percet tudtak mozogni: náluk jelentősen kisebb mértékben jelentkeztek a fenti változások.

A kutatás tehát rámutat arra, hogy a középkor kései szakaszában járó, az Alzheimer-kór kialakulását tekintve fokozottan veszélyeztetett populáció aktívabb tagjainál kevesebb az életkorhoz köthető változás a betegség biomarkereit, a memóriát és a kognitív funkciókat illetően - ismertette a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Ozioma Okonkwo.

Ez azt is bizonyítja, hogy az életmód jelentősen befolyásolni tudja az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A rendszeres, mérsékelt intenzitású mozgás például csökkentheti az öregedés és a genetika negatív hatásait.

Forrás: dailymail.co.uk

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra