A bogyós gyümölcsök meglepő hatása

Jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát a flavonoidokban gazdag étrend - állítják amerikai kutatók.

Milyen kiváltó okai lehetnek a demenciának? Részletek itt.

Demenciáról, avagy időskori elbutulásról beszélünk, ha valamilyen okból kifolyólag a kognitív funkciók gyorsabban, erőteljesebben romlanak, mint ahogy az az életkor alapján várható lenne. Ennek hátterében többféle kiváltó ok is állhat, ám a leggyakrabban, az esetek mintegy háromnegyedében az Alzheimer-kór tehető felelőssé a szellemi hanyatlásért. Ademenciatünetei egyaránt kiterjedhetnek a memóriára, a gondolkodásra és a szociális készségekre. A tünetegyüttes jelenleg nem gyógyítható, éppen ezért a hangsúly a megelőzési lehetőségek kiaknázásán van.

A többi között az áfonya is kiváló forrása a flavonoidoknak
A többi között az áfonya is kiváló forrása a flavonoidoknak

A flavonoidok közé több ezer növényi anyagcseretermék tartozik, amelyek általában véve közismertek jótékony egészségügyi hatásaikról. A bostoni Tufts Egyetem kutatói összesen 2800 idős, 50 év feletti ember adatai alapján vizsgálták a flavonoidokban gazdag táplálkozás hatását az Alzheimer-kór, valamint az ahhoz köthető demencia kialakulásának kockázatára. Nem ez az első kutatás a területen, ugyanakkor a korábbi, jellemzően rövidebb távú tanulmányokkal ellentétben ezúttal egy 20 évet felölelő időszakot vetettek elemzés alá a kutatók.

Az így kapott eredmények alapján kirajzolódott, hogy a flavonoidok három altípusa is hasznos lehet a demencia megelőzése terén. Ezek közé tartoznak:

  • a flavonolok és a flavonoid polimerek (jó forrásaik például az alma, körte, tea), amelyek alacsony bevitele esetén kétszer;
  • valamint az antocianinok (áfonya, szamóca, vörösbor), amelyek alacsony bevitele esetén négyszer magasabb azAlzheimer-kórés a demencia rizikója.

Alacsony bevitel alatt értették a kutatók, ha valaki egyáltalán nem fogyasztott bogyós gyümölcsöket és teát, illetve átlagosan legfeljebb másfél almát evett meg havonta. Őket hasonlították össze azokkal, akik legalább 7,5 csésze áfonyát vagy epret, 8 almát és körtét, valamint 19 csésze teát vettek magukhoz minden hónapban. "A demencia kockázata 70 éves kor felett kezd el igazán emelkedni. Éppen ezért a legfontosabb üzenet talán az, hogy amikor valaki eléri az 50 éves kort, kezdjen el tudatosan gondolkodni az egészséges táplálkozásról, ha addig nem tette volna" - mutatott rá Paul Jacques, a tanulmány egyik szerzője.

Kutatótársa, Esra Shishtar szerint a tea, különösen a zöld tea, valamint a bogyós gyümölcsök remek forrásai a flavonoidoknak. "Ha ránézünk a kutatási eredményekre, azt láthatjuk, hogy éppen azok nyerhetnének a legtöbbet a flavonoidbevitelük fokozásával, akik a legkevesebbet fogyasztanak ezekből a vegyületekből. Ráadásul nem is kell sok, hogy javulást érhessünk el. Naponta egy csésze tea vagy néhány gyümölcs heti két-három alkalommal már elegendő lehet" - tette hozzá.

Forrás: eurekalert.org

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés