A beszédből kiderül az Alzheimer-kór

Az emberi beszéd vizsgálatával 80 százalékos pontossággal is kiszűrhető az Alzheimer-kór. A betegség korai diagnosztizálása létfontosságú a beteg életminősége szempontjából, egy magyar fejlesztésű módszer pedig komoly segítséget adhat az orvosoknak.

Az Alzheimer-kór gyors diagnosztizálása komoly kihívás a tudomány számára. A betegséget igen nehéz ugyanis kimutatni, a felderítésére nem mindig elég a legkorszerűbb technológia sem, s a biztos kórisme csak a tünetek hosszú távú megfigyelésével alakítható ki. A tüneteket kezdetben még azok is nehezen észlelik azok, akik együtt élnek a beteggel. Pedig ha időben felismernék a kórt, évekkel is ki lehetne tolni a leépülés folyamatát. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös projektje a korai felismerést segíti - írja a hvg.hu.
Dr. Tóth László, a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának főmunkatársa a SMART 2016 konferencián elmondta: az Alzheimer-kór a korai fázisban enyhe kognitív zavarként jelentkezik, ami segíthet kiszűrni a betegséget. Az emberi beszéd összetett folyamat, sok mentális - érzelmi, gondolkodási, memória - funkciót kíván. A kutatás során feltételezték, ha valamelyikkel gond van, az várhatóan a beszédben is megjelenik.
Beszédből is kiderülhet az Alzheimer-kór

Beszédből is kiderülhet az Alzheimer-kór

Rövid, közérthető és hasznos videó készült arról, hogy mi történik az agyunkkal Alzheimer-kórban. Az ismeretterjesztő kisfilmet ajánljuk betegeknek, hozzátartozóknak, ápolóknak, és mindenkinek, akit érdekel a betegség lefolyása. Részletek!

A kutatás egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy vannak-e olyan információk a beszédben, amelyek alapján géppel detektálható az enyhe kognitív zavar. S ha vannak ilyen jellemzők, a kinyerésük automatizálható-e, és ha igen, akkor magát a döntést - vagyis, hogy az alany beteg vagy nem beteg - lehetséges-e automatizálni. A két és fél éves projekt végére kiderült, a diagnosztizálás ezzel a módszerrel támogatható.
A vizsgált alanyoknál a legfeltűnőbb az volt, hogy a beszédükben hosszú szüneteket tartottak, a szókincsük leszűkült, s érzelmi változásokat is tapasztaltak. Az időskori demencia ugyanis gyakran depresszióval jár együtt. A betegség súlyosbodásával beszéd közben egyre többet gondolkodnak a páciensek. Ez jelentkezhet csendként, de kitöltött szünetként is, úgy hogy valamilyen hangot ad ki, például ö-zik.
A kutatásban 50 beteg, és 50 egészséges embert vizsgáltak meg, a végeredmény alapján pedig a két csoportot 80 százalékos pontossággal sikerült elkülöníteni.
Forrás: hvg.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag