Lassítja az Alzheimer-kórt egy új gyógyszer

Egy klinikai vizsgálat szerint egy új Alzheimer-kór elleni gyógyszer lassította a betegség előrehaladásának tüneteit. A dolog érdekessége, hogy mégis igaz lehet a pakkelmélet, vagyis hogy az agyban összeálló mérgező amiloid sejtek okozhatják elsősorban az Alzheimer-kórt.

A gyógyszert közösen fejlesztő Eisai és a Biogen hosszú évek óta kutatják az Alzheimer-kór kezelési lehetőségeit. Most úgy vélik, áttörést értek el a betegség gyógyításában, ezért hatósági engedélyt kérnek a gyógyszerükre – írta a NewsNCR.

A két vállalat szerint a vizsgálatok bebizonyították, hogy egy monoklonális antitestkezelés a betegség korai szakaszában lévő betegeknél 27 százalékkal csökkentette a kognitív hanyatlás ütemét azokhoz képest, akik placebót kaptak. A lap azt írja, a friss klinikai vizsgálat eredményei reményt adnak közel 50 millió Alzheimer-kórban szenvedő betegnek: a kezelés ugyanis csökkentette a béta-amiloidként ismert plakkok felhalmozódását az agyban.

Alzheimer-kór
AZ ÚJ GYÓGYSZER LASSÍTJA AZ ALZHEIMER-KÓR TÜNETEIT. FOTÓ: GETTY IMAGES

A tudósok közel három éve próbálják kimutatni az úgynevezett amiloidfeltevést, azt az elképzelést, hogy az agyban összeálló mérgező amiloid sejtek az Alzheimer-kór első számú okai. Több tucatnyi gyógyszerkísérlet azonban azt mutatta ki, hogy a plakkok eltüntetése nem lassíthatja a kognitív hanyatlás sebességét, csalódást okozva ezzel a érintetteknek és háztartásaiknak.

Mérföldkőnek számítanak az eredmények

Noha a Biogen gyógyszere – a világ elsőként engedélyezett „pakktisztító” készítménye – sikertelennek bizonyult, és növelte a kételyeket az amiloidhipotézissel kapcsolatban, az Eisai szerint a mostani klinikai vizsgálat eredményei „mérföldkőnek” számítanak, és igenis igazolják az amiloidelméletet.

Az eredményeket novemberben mutatják be egy Alzheimer-konferencián, a vizsgálat eredményeit pedig egy orvosi folyóiratban publikálják majd. Az Eisai közölte, hogy az Egyesült Államokban, Japánban és Európában is megpróbálják engedélyeztetni az új gyógyszert.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: