Öt fontos tudnivaló az allergiáról

Milyen allergiás tünetekkel keressük fel mindenképpen az orvost? Melyik orrspray-t válasszuk? Allergológus ad választ néhány fontos kérdésre.

Kérdések az első allergiavizsgálat előtt, orrspray-választás, allergiás szemtünetek és keresztallergia.  Dr. Moric Krisztina  fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa néhány fontos kérdést, tudnivalót sorolt fel az allergiával kapcsolatban.

Hogyan készüljünk az allergiavizsgálatra?

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás – aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti azt, hogy csak náthás. Ám ha a panaszok huzamosabb ideig fennállnak, esetleg tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkeztek, akkor gyanakodhatunk allergiára, és érdemes mielőbb orvoshoz fordulnunk. Az első allergiavizsgálat előtt az orvos ki fog kérdezni a panaszainkról. Az alábbiakat érdemes átgondolni a vizsgálat előtt:

  • Mikor jelentkeztek először a tünetek?
  • A tünetek minden évben ugyanabban az időszakban térnek vissza?
  • Van eltérés a tünetek intenzitásában aszerint, hogy a szabadban vagy beltéren érezzük-e erősebbnek?
  • Milyen gyógyszereket szedünk?
  • Van-e allergiás a családban?

A keresztallergia a nyírfapollen-allergiásoknál a leggyakoribb?

Ennek az az oka, hogy egyes anyagok kémiai szerkezetében olyan kicsi az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Amennyiben valaki a nyírfapollenre érzékeny, az almával szokott leginkább jelentkezni a keresztallergia, de bizonyos esetekben allergiás reakciót válthat ki a mogyoró, a dió, a mandula, a cseresznye, a sárgabarack, a körte, a szilva, a meggy, az őszibarack és a burgonya is.

allergia, allergiateszt
Az allergiatesztek segítségével kideríthető, mire érzékeny a szervezetünk. Fotó: Getty Images

Milyen szemtünetekkel keressünk fel allergológust?

Akkor kell allergiára gondolunk, ha a tünetek mindkét szemnél egyformán jelentkeznek: viszketnek, égnek, vörösek, esetleg könnyeznek vagy váladékoznak, de akár kötőhártyagyulladás is kialakulhat. Egyértelműen allergológusra van szükség, ha ezeket egyéb panaszok, mint például tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés is kísérik.

Aki földimogyoró-allergiás, legyen óvatos más magvakkal is!

A földimogyoróban és több olajosmagban, például a kesudióban, a pisztáciában, a pekándióban és a mandulában található allergén – egy kis fehérje molekula – ugyanis annyira hasonlít egymásra, hogy a szervezet esetleg nem is tudja megkülönböztetni, és a hasonló fehérjemolekula szintén allergiás választ adhat. Ez a hasonlóság sajnos olyan anyagok között is fennáll, amelyekről sosem gondolnánk, például a parlagfű és a görögdinnye, vagy a mogyoró és a nyírfapollen között.

Nem mindegy, milyen orrspray-t használunk

Az egyik legbosszantóbb tünet elhúzódó nátha esetén az orrdugulás. Ilyenkor a leggyorsabb megoldást keressük a problémára, ami általában a recept nélkül kapható orrspray-t jelenti. Fontos tudni, hogy ezeket csak a betegtájékoztatóban leírt ideig – általában 7-10 nap – szabad használni, mert ennél hosszabb idő után akár az orrnyálkahártyát is károsíthatják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)