Orrdugulás-elhárítás

A nátha és az orrdugulás makacs egy jószágok. A legkellemetlenebb tünet, amikor "dáthás" orrhangok öntik el beszédünket, mert annyira nem kapunk levegőt.

Hogyan kezeljük az orrdugulást?

Ilyenkor csak szájon át tud lélegezni az ember, és a fájós toroktájék helyzetét tovább nehezíti az immár szabadon, szűrés és felmelengetés nélkül beáramló hideg levegő. Az orrdugulás kezelése , megszüntetése tehát nem csupán kényelmi intézkedés, a gyógyulást is segíti. Ha ugyanis az orrjáratok átjárhatók, akkor a szájon át történő légzéssel nem segítünk további kórokozókat a kihűlő nyálkahártyára, és támogatjuk a szervezet saját védelmi folyamatait.

Házi praktikák orrdugulásra Az orrüreg megduzzadása, váladékozása, eldugulása nagyon gyakori probléma. Ha nem kezelik, súlyos szövődményei is lehetnek, de szerencsére otthon is könnyen tudunk tenni ellene. Mutatjuk, hogyan .

A nátha ugyan pár nap alatt megszűnik, de érdemes komolyan venni
A nátha ugyan pár nap alatt megszűnik, de érdemes komolyan venni

A nátha általában pár nap alatt megszűnik ugyan, érdemes azonban komolyan venni, és megfelelő módon kezelni, mert néha veszélyes szövődményekkel is járhat: a középfülgyulladás , a fülkürt-hurut, az orr melléküregeinek gyulladása (pl. homlok-, arcüreggyulladás) mind-mind a nátha következménye lehet.

Mitől dugul el az orr?

Kézenfekvő volna a válasz, hogy a "taknyos" orr bőségesen termelődő váladékától, de nem ez a jellemző. Bizonyíték erre, hogy számtalanszor hiába fújjuk, fújjuk az orrunkat, abból bizony már nem jön semmi, a légzés mégsem megy könnyebben. Ilyenkor egyértelműen az orrnyálkahártya duzzanata felelős , melynek tünetei az orrváladékozás és orrdugulás.

Az orrnyálkahártya feladata a légutak felé tartó szennyeződések, kórokozók visszatartása. Folyamatosan nedves, csillós hengerhámján a száraz részecskék könnyen megtapadnak, az apró csillószőrök pedig szüntelen, ritmikus mozgásukkal "tessékelik" őket a garat felé, ahol aztán különböző módszerekkel, és reflexes mozgásokkal erőteljesen ajtót tudunk nekik mutatni. Ezért köhögünk, krákogunk, vagy akár tüsszentünk.

Amikor megtelepednek a kórokozók

Amikor az orrból vízszerű, úgynevezett szerózus váladék kezd csöpögni, akkor ez félreismerhetetlen jele annak, hogy a tisztogatás nem volt teljesen sikeres, sikerült megtelepedniük a náthát okozó , cseppfertőzéssel odakerült kórokozóknak, a rhinovírusoknak. Erre akkor van egyébként nagyobb esélyük, ha az orrnyálkahártya valamiért veszít ellenálló-képességéből, például lehűlés miatt. A rhinovírusok által meggyengített orrnyálkahártyán könnyebben telepszenek meg különböző baktériumok is, amelyek az említett szövődmények kialakulásában is bűnösek.

A betolakodók eltávolítására tett kísérlet része, hogy az orrnyálkahártya bőségesebben kezdi termelni váladékát, azaz az orr folyik. A fokozott nyálkahártya-működés viszont azzal jár, hogy bedagad.

Se szeri, se száma a különböző, patikákban kapható orrcseppeknek , a többé-kevésbé bevált házi szerekről nem is beszélve. Mégis, hogy lehet eligazodni a különböző orrcseppek között, hogy melyiket válasszuk? Hogyan kerülhetjük el az orrcseppek ma már ismert mellékhatásait, a szaglás romlását ? Mikor kell patikai orrcsepphez folyamodni, és hozzá lehet-e szokni?

Általánosságban elmondható, hogy a jó közérzet és az orrlégzés biztosítása lényeges a mihamarabbi gyógyuláshoz. Így, ha a szelíd gyógymódok már hatástalanok, akkor bizony érdemes orrcseppet is használni.

A legtöbb orrcsepphez hozzá lehet szokni, de néha érdemes használni őket
A legtöbb orrcsepphez hozzá lehet szokni, de néha érdemes használni őket

Függővé tehet az orrcsepp?

Tény, hogy a legtöbb orrcsepphez hozzá lehet szokni , azaz bizonyos gyakoriságú használat vagy huzamosabb ideig kezelendő nyálkahártya-duzzanat esetén már nem segít annyira, továbbá a használat idején nem érzünk szagokat, ízeket, aromákat. Ha az orrnyálkahártya nem tud tökéletesen regenerálódni, a gyógyulás után is fennmaradhat némi szagláscsökkenés. Nem véletlenül áll a készítmények betegtájékoztatójában, hogy átlagosan milyen napi gyakorisággal - általában napi három, legfeljebb négy csepegtetés javallott -, és legfeljebb hány hétig alkalmazhatók.

Orrcsepp vagy spray? Bedugult az orra, "dáthás" a hangja, alig kap levegőt? Szerencsére a kellemetlenségeit orrcseppek és -spray-k széles, szinte zavarba ejtő kínálata enyhítheti. Segítünk választani !

A patikákban vény nélkül kapható orrcseppek különböző, ún. szimpatomimetikumokat tartalmaznak különböző koncentrációkban. A meghűléskor használt orrcseppek a gyulladt nyálkahártyára az apró erek falának összehúzásával, a vérkeringés javításával hatnak, ugyanakkor ezzel lelohasztják a nyálkahártya duzzadását, és csökkentik a váladéktermelést. A leggyakrabban használt készítmények hatóanyaga az oxymetazolin vagy xylometazolin, konzerválóanyagként pedig benzalkonium-kloridot tartalmaznak. A tüneti javulás kétségtelen. De...

A vírusfertőzés sejtmérgek felszabadulásával jár, ami eleve károsítja a csillószőrös hámot, regenerálódása heteket is igénybe vehet. Tehát nem mindegy, hogy a gyógyító orrcsepp tetézi-e a hámsejtekre nehezedő terheket. Különben is, ha a csillószőrös hengerhám bizonyos időre - vagy szerencsére csak ritkán, de maradandóan - sérül, ez további fertőzések vagy krónikus nátha kialakulását okozhatja, hiszen az aktív orrnyálkahártya szerves részét képezi a védelmi rendszernek.

Mi károsítja az orrnyálkahártyát?

Arra a kérdésre, hogy mi károsítja az orrnyálkahártyát ma már egyértelműen elmondható, hogy mind a hatóanyag, mind a tartósítószer okozhat problémát, ugyanakkor az oxymetazolin javára írható, hogy esetében az orrnyálkahártya kevésbé károsodik, regenerációjára minden esély megvan, - igaz tartósító szer nélkül. Érdemes volna tehát valahogy megúszni a tartósítószert.

A tartósítószer az orrcseppeknek sajnos nem a hatását tartósítja. Azért szükséges, hogy az orrváladékkal közvetlen kapcsolatba kerülő adagolótól ne fertőződhessen vissza az orrüreg. Ezt csak speciális adagolórendszerrel lehet megoldani.

Az orrcseppek mellett egyre kedveltebbek a spray formában beadható szerek is . A tapasztalatok szerint ezekkel még jobb eredményeket lehet elérni, mivel könnyebben eloszlatható a hatóanyag, ráadásul használatukkal kisebb a visszafertőződés esélye is.

Természetes gyógymódok náthásoknak!

A nátha ellen nem lehet tablettát bevenni, azért vannak olyan szerek, amelyek segítenek a fertőzés minél hamarabbi és komplikációmentesebb lefolyásában.

  • Igyon sokat! A szervezet folyadéktartalékai megcsappannak nátha idején. Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya megfelelő mennyiségű váladékot termeljen, szükség van a folyadékra.
  • Lehetőleg huzamosabb ideig megfelelően párás levegőjű helyiségben tartózkodjék. A száraz nyálkahártya sérülékenyebb.
  • Inhaláljon forró kamillateával. Nemcsak az orrnyálkahártyát nedvesíti, gyulladásgátló hatását is ki tudja fejteni.
  • A kis csecsemőknél a ruhácskájukra ágyneműre cseppentett illóolajok könnyíthetik a légzést. Kerüljük viszont a mentoltartalmú illóolajokat, ez csak felnőttebbeknek való!
  • Az erősen eldugult orrjáratú kisbabáknak már szüksége van a nekik készített orrcseppekre, mert ha nem kapnak rendesen levegőt, inni, szopni sem tudnak rendesen. Az étvágytalan gyermek immunrendszere nem tud olyan hatékonyan működni, ha nélkülöznie kell az anyatejet.

  • Az orrkörnyék bőrének kenegetését zsíros, hidratáló krémmel ne csak akkor kezdjük, amikor az már kivörösödött és kiszáradt. Előzzük meg a náthás piros orrot!
  • Az alapos orrtisztításnak és a tiszta orrjáratoknak különösen elalvás előtt szenteljünk figyelmet. Ha napközben - a hozzászokás miatt - kerüljük is az orrcseppet, éjszakára mindenképpen használjunk. Ha sikerül elaludni, a nyugodt álom a túladagolás legjobb ellenszere!
  • Az infralámpás kezelés is csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, segít kitisztítani az orrmelléküregeket, és ezáltal megelőzni gyulladásukat.
  • Az orrváladék besűrűsödése ellen hatnak a köptető, nyákoldó hatású növényi illóolajok belélegzésének is. (Nem természetes gyógymódok ugyan, de az allergiás náthánál a kromoglicin-savas orrcseppek hozhatnak enyhülést, nem allergiás náthánál pedig az acetyl-cisztein és ambroxol tartalmú készítmények "hígítják", "oldják" a termelődő sűrű váladékot.)
  • Remélhetőleg már mondani sem kell, hogy a helyes orrfújási technika is elengedhetetlen; mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk. A gyerekeket minél hamarabb érdemes megtanítani és bizony sokszor rászorítani a helyes orrfújásra. Amíg még nem megy, a különböző orrszívók is bátran használhatók, beleértve a nagyanyák első megrökönyödését méltán kiváltó porszívós módszert is. E vívmány mellett viszont ne sikkadjon el a helyes technika elsajátíttatása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra