Mangó miatt került kórházba a zuglói tanárnő

Súlyos allergiás rohamot váltott ki a gyümölcs a budapesti énektanárnőből, a mentők kedd este szállították kórházba.

Veszélyes allergiás reakcióval szállítottak kórházba egy zuglói énektanárnőt - számolt be az esetről közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat. A tüneteket néhány szelet gyümölcs elfogyasztása váltotta ki belőle.

Néhány szelet mangó okozta a bajt

A bejegyzés szerint a nő kedd este kérte a mentők gyors segítségét, miután légzési nehézségre riadt álmából. Nyelve rövid idő alatt hatalmasra dagadt, amitől még beszélnie is nehéz volt a segélyhívás alatt. A mentők perceken belül helyszínre értek és megkezdték a beteg ellátását. Kiderült, hogy néhány szelet mangó idézhette elő a panaszokat, amit annak ellenére kényszerült megkóstolni, hogy ráadásul nem is szereti. Az egyik tanítványa kínálta neki az egzotikus gyümölcsöt, így nem akarta visszautasítani. Mikor megkóstolta, még nem tudta, hogy a gyümölcs súlyos allergiás tüneteket vált ki velőle. A tanárnőt végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Súlyos allergiás tüneteket váltott ki a gyümölcs. Fotó: Getty Images
Súlyos allergiás tüneteket váltott ki a gyümölcs. Fotó: Getty Images

Amikor valakinek ételallergiája van, az azt jelenti, hogy teste bizonyos ételfehérjéket veszélyesnek érzékel és emiatt az immunoglobulin E nevű antitesteket szabadítja rá. Az ételallergiákért tehát az immunrendszer hibás riadója, és az emiatt indított védekező reakció a felelős, ennek hatására jelentkeznek az olyan tünetek, mint a légzéselégtelenség, nyelési problémák, tüsszögés, csalánkiütés, duzzanatok vagy a zihálás.  

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: