Hogyan változtat meg minket a szerelem?

A romantikus kapcsolatoknak személyiségfejlesztő hatása is van, és a szerelem stabilizálja, kiegyensúlyozza a neurotikusságra hajlamosakat - állítják német kutatók.

A szerelem és a stabil párkapcsolat pozitív irányba változtatja meg a személyiségüket. Különösen a neurózisra hajlamosak tünetei enyhülnek tőle – derült ki egy német kutatásból.

A jénai és a kasseli egyetem kutatói 245 párt, 18 és 30 év közöttieket vontak be, akiket kilenc hónapig követtek, és három mélyinterjút készítettek a pár mindkét tagjával külön-külön. Egy kérdőív segítségével felmérték a neurózisuk mértékét és azt is, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal.

A szerelem jó hatással van a személyiségünkre. Fotó: Getty Images
A szerelem jó hatással van a személyiségünkre. Fotó: Getty Images

Emellett elképzelt, de mindennapi helyzeteket kellett értékelniük, illetve arról is kellett beszélniük, szerintük hogyan hatna ez a kapcsolatukra. "Ez a lépés azért volt fontos, mert a neurotikus emberek máshogy dolgozzák fel a külvilág történéseit, és mindenben a negatívumot látják, még a semleges szituációkban is" – mondta dr. Christine Finn, a kutatás vezető szerzője.

A kutatók azt találták, hogy a romantikus kapcsolat miatt a külvilág negatív szemlélése idővel csökken. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy a pár tagjai támogatják egymást. Másrészt, a pozitív élmények és érzések, amelyek a kapcsolattal együtt járnak, közvetve megváltoztatják a személyiséget is. A kutatók szerint a neurózis mindenkiben megvan (természetesen különböző mértékben), és egy szerelmi kapcsolat segíthet a neurotikus személyiségűeknek, hogy kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak legyenek.

"A neurózisra hajlamosak idegesek, bizonytalanok, könnyen ki lehet hozni őket a sodrukból. Alacsony az önértékelésük és gyakran elégedetlenek az életükkel, emiatt a depresszió is jobban érintheti őket. A szerelem ezeket az érzéseket írja felül" - mondta dr. Franz J. Neyer, a kutatás másik szerzője.

Természetesen mindenki máshogy reagál az élet eseményeire, de a rövidebb kapcsolatoknál kevesebb előnyös hatás figyelhető meg, mint a hosszabbaknál. Összességében a szerelmi kapcsolatoknak nagyon jó hatása van a személyiségünkre, és akár teljesen meg is változtathatják az élethez való hozzáállásunkat, állítják a kutatók.


A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: