Hihetetlen, ilyen a vízallergia

Órákon át tartó viszketést okoz a vízzel való érintkezés az aquagenic urticaria néven ismert állapottól szenvedők számára. Verejték vagy akár néhány könnycsepp is elegendő a kellemetlen reakció kiváltásához, egy kiadós eső pedig egy rémálommal érhet fel.

Öröm az ürömben, hogy a testbe jutó víz nem idézi elő a problémákat, csakis akkor történik meg a baj, ha az éltető folyadék a bőrre kerül. A betegség okairól nincsenek még biztos és pontos információk, mindenesetre annyi elmondható, hogy nem egy valódi allergiáról van szó. Valószínűleg egy hibás immunválasz áll a háttérben.

Az emberi test közel 60 százaléka víz, naponta pedig több mint két liter távozik a vizelettel, valamint a bőrön és a légzésen át.

Ami a gyógymódokat illeti, az allergiás reakciók esetén általánosan alkalmazott antihisztaminos kezelés nem vezetett eredményre. Az orvosok próbálkoztak az IgE antitest blokkolásával is, amely ugyancsak az allergiával áll összefüggésben, és amelyet a laboratóriumi tesztek szerint a vízallergiások szervezete nagy mértékben állít elő.

A testbe jutó víz nem okoz aquagenic urticariát

Végül találtak egy asztmagyógyszert, ami az IgE termelésére hat. Ezzel sikerült az urticaria többféle változatát is kezelni. Sajnos azonban ezt a hatóanyag, amely az omalizumab néven fut, csak asztmára írható fel, így a vízallergiások havonta nagyjából ezer euróért, tehát több 300 ezer forintért juthatnak csak hozzá.

Megnyugvást jelenthet ugyanakkor, hogy az aquagenic urticaria kialakulásának esélye nagyon csekély, átlagosan 230 millió emberből csupán egy szenved ebben a ritka és furcsa betegségben.

Forrás: index.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: