Ezért vagyunk allergiásak a macskákra

A világ egyetlen mérgező harapású főemlőse, a lajhármaki mérge segíthet megérteni, miért allergiás olyan sok ember a macskákra - állítják ausztrál kutatók, akik szerint a négylábú házi kedvenceknél védelmi célokat szolgálhat az allergia kiváltásának képessége.

Jön az oltás macskaszőr-allergiára - kattintson!

A Queenslandi Egyetemen dolgozó Bryan Fry által vezetett kutatócsoport az indonéziai Cikananga Vadmentő Központban tanulmányozta a lajhármakikat. "A lajhármaki a világ egyetlen ismert főemlőse, amely méreggel rendelkezik, ám ennek ellenére gyakorlatilag soha nem tanulmányozták" - mondta a szakember.

lajhármaki, méreg, allergiás sokk, macskaallergia
lajhármaki, méreg, allergiás sokk, macskaallergia

Ilyen tüneteket okoz az állat mérge

A lajhármakik a könyökükben lévő mirigyekből nyerik a mérgező váladékot, amelyet lenyalogatva összekevernek a nyálukkal. "Általában a társaikkal harcolva vetik be a mérgüket, amely lassú sebgyógyulást okoz. Amikor azonban embert harapnak meg, az áldozatnál allergiás sokkra emlékeztető tünetek jelentkeznek" - magyarázta a szakember.

A hasonlóság még szembetűnőbbé vált a laboratóriumi vizsgálatok során."Megvizsgáltuk a lajhármaki mérgében lévőfehérjeDNS-szekvenciáját, és megállapítottuk, hogy az gyakorlatilag azonos a macskákon lévő allergén hatású fehérjével" - fejtette ki a kutató.

A macskák és a védekezési mechanizmus

Mivel a lajhármakik védekezésre használják ezt a fehérjét, a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a macskáknál is védelmi célokat szolgál az allergiát kiváltó anyag. "Nem lehet véletlen, hogy olyan sok ember allergiás a macskákra. Ez a mechanizmus evolúciósan alakulhatott ki a vadonban, hogy védelmet nyújtson a ragadozók ellen" - mondta a szakember.

"Az a képesség, hogy védekezésképpen allergiás reakciót tudnak kiváltani, nem lehet csupán a lajhármakik sajátossága, hanem időben párhuzamosan a macskáknál is kialakulhatott" - jegyezte meg a kutató, aki a jövőben további vizsgálatokkal fogja tesztelni az elméletét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció